Megújulnak a horvát személyi igazolványok

144

Augusztus elejétől megváltoznak a horvát személyazonosító igazolványok. Az új fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben akár mobiltelefonunkon is tárolhatjuk személyi igazolványunk digitális mását, amit online ügyintézéshez is használhatunk.

A személyi igazolvány elsődleges feladata személyazonosságunk bizonyítása. Ez viszont a technika fejlődésének köszönhetően hamarosan újabb funkciókkal fog bővülni. Ennek első lépéseként a horvát személyi igazolványokat augusztustól biometrikus azonosítóval látják el. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a dokumentum egy olyan csipet is tartalmazni fog, amit elég lesz hozzáérinteni egy leolvasóhoz, és a hatóságoknak máris rendelkezésükre áll majd minden adat annak tulajdonosáról. Ez az országhatár átlépését is meg fogja könnyíteni, hiszen a határőrök pillanatok alatt ellenőrizhetik majd az okmányokat. Ezenkívül az új dokumentum alkalmas lesz arra is, hogy egy applikáció segítségével akár mobiltelefonon is használjuk. Ennek köszönhetően készülékünkön néhány kattintással aláírhatunk majd hivatalos dokumentumokat is, ami nagymértékben megkönnyíti az elektronikus ügyintézést. Újdonság még, hogy ezentúl az időseknek járó, tartós igazolványokat 70 éves kor felett állítanak majd csak ki, a fiatalabb korosztályokhoz tartozóknak ötévente kell új dokumentumot igényelniük.

Fontos: azoknak, akiknek érvényes igazolványuk van, nem kell azt lecserélniük, amíg le nem jár. Tervben van továbbá a vezetői jogosítványnak és a egészségbiztosítási kártyának az igazolványba való „integrálása”, ez egyelőre nincs napirenden.

Kérje magyarul!
A horvát törvények értelmében a nemzeti kisebbségekhez tartozó horvát állampolgárok kérhetik a kétnyelvű személyi igazolványt. Fontos viszont, hogy rögtön az igénylés elején jelezzük, hogy ilyent szeretnénk, mert utólag már nem korrigálhatunk.