Megújul az eszéki várnegyed

0
136

Az eszéki várnegyed egyike Kelet-Közép-Európa legjobban megőrzött újkori erődrendszerének. Állapota az idők során jelentősen megromlott, de európai uniós forrásokból most a városrész több szegmense is visszanyerheti eredeti formáját.

Az eszéki várfalat a török kiűzése után építtette Savoyai Jenő hadvezér azzal a céllal, hogy egy esetleges újabb oszmán támadás esetén védhető legyen a város.

A 20. század elejére feleslegessé vált, ezért jelentős részét lebontották. A maradék városfal ezután az enyészeté lett, funkció nélkül maradt. Napjainkban átfogó restauráció zajlik a falakon, valamint több épület is megújul. A legmonumentálisabb beruházás az úgynevezett „régi pékség” átalakítása. A grandiózus épület, mely annak idején napi szinten több mint 10 ezer katonának biztosította a mindennapi kenyeret, hamarosan látogatóközponttá alakul. Ezzel egy időben a város legrégibb tere is, amely a zeneszerző Vatroslav Lisinski nevét viseli, új külsőt kap. Az egyetem főépülete mögött elhelyezkedő téren egy szabadtéri színpad és sétatér épül. A munkálatok várhatóan a jövő év közepéig tartanak majd.