Megújul a pélmonostori református imaterem is

197

Az idei évben is számos, a horvátországi magyarság számára fontos egyházi és világi épület újul meg. Ezek egyike a pélmonostori református imaterem is, melynek a napokban a teljes padlózatát felújítják.

Az elmúlt időszakban több horvátországi magyar egyházi épület felújítása is megkezdődött. Folyik a munka Várdarócon, Laskón, Sepsén és Eszék-Rétfaluban is, Szentlászlón pedig a közelmúltban fejeződött be a honvédő háború alatt lerombolt templom felújítása, de a nagybodolyai, čakovci  és az újbezdáni katolikus templom sem maradt ki. Most pedig a pélmonostori református imaterem felújításán dolgoznak: hamarosan új padlózatot kap.

A múlt század elejéről származó épület padlója már elég rossz állapotban volt, ezért a felújítása elengedhetetlen volt. Dr. Sičajmov Ibolya gyülekezeti tag közbenjárásával, Jankovics Róbertnek, magyarságunk parlamenti képviselőjének a támogatásával a hét elején végre megkezdődhetett a régóta esedékes felújítás. A pélmonostori református egyház gondnoka, Kucsera Mária nagyon hálás a segítségért.

– Az imaterem sokat jelent a maroknyi pélmonostori református magyarságnak, ezért nagyon hálásak vagyunk Jankovics Róbert úrnak, hogy támogat minket, és hogy megtörténhet végre az öreg padlózat cseréje. Körülbelül nyolcvanan vagyunk reformátusok a városban, a többi felekezet képviselőihez képest nem sokan. Elmondhatatlanul sokat jelent számunkra, hogy vasárnap délelőttönként magyar nyelven hallgathatunk istentiszteletet szülővárosunkban, és örülünk, hogy ebben támogat minket a HMDK is – mondta Kucsera Mária.

Dr. Sičajmov Ibolya bízik benne, hogy húsvétra elkészülnek a munkával, és az ünnepi istentiszteletet felújított imatermükben tarthatják.

– A munkálatok jól haladnak, a régi, korhadt fapadlót gyorsan eltávolították, a kivitelező szerint az új, korszerű járófelület megépítése is gördülékenyen halad majd, így minden bizonnyal itt ünnepelhetjük majd a húsvétot – mondta a doktornő, aki hangsúlyozta, hogy nagyon örül a segítségnek, amit Jankovics Róbert képviselőnktől kaptak, mivel a gyülekezetnek önerőből nem telt volna egy ilyen jelentős beavatkozásra.