Megújították együttműködési megállapodásukat

0
32

A magyarországi Nagykarácsony település önkormányzata augusztusban vendégül látta a Kórógy Hagyományőrző Egyesület küldöttségét, akikkel azontúl, hogy együtt emlékeztek meg Szent István napjáról, sokéves együttműködésüket is megújították.

Augusztus 18-21. között a magyarországi Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesület Egerbe várta testvérszervezetei képviselőit, hogy együtt ünnepeljék Magyarország „születésnapját“, valamint hogy megújítsák együttműködési megállapodásaikat. A Kórógy Hagyományőrző Egyesülettel sok éve működnek együtt, így a találkozó alkalmával megbeszélték, hogy örömmel folytatják közös programjaikat, és ezúttal is bővítették az egymásról való ismereteiket. A kórógyiak mellett az erdélyi Dungó Kulturális Egyesület és a Comite Oklánd Egyesület képviselete is részt vett a találkozón. Megemlékezést tartottak az egri Szent István Hotel kápolnájában, majd átadták a kapcsolataik megerősítését szolgáló jelképeket, elmondtak egy közös imádságot, és a szebbnél szebb magyar, székely, matyó, mezőföldi, betyár viseleteikben kivonultak az egri Minorita-templomban tartandó szentmisére.

Meghívások egymás rendezvényeire

A kórógyiak és a nagykarácsonyiak még 2019-ben kötöttek egy együttműködési megállapodást, de a pandémia miatt nem tudtak részt venni egymás rendezvényein. Ez az alkalom arra szolgált, hogy ebben az elhatározásukban megerősítsék egymást, és a jövőben gyakrabban találkozzanak az egyesületek.

– Határozott szándékunk, hogy szorosabbra fűzzük a köteléket a közösségeink között, valamint az erdélyi homoród-karácsonyfalviakkal is ilyen kapcsolatot kívánunk kialakítani. A nagykarácsonyiakat már meghívtuk idén a zenésztalálkozóra, az erdélyiekkel pedig jövőre tervezzük meglátogatni egymás programjait – tudtuk meg Cserepes Zoltántól, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület elnökétől.