Megtartották találkozójukat a Szentlászló nevű települések

0
66

A múlt hét végén a magyarországi Szentlászlón tartották meg a Szent László királyunkról elnevezett Kárpát-medencei települések 26. találkozóját. A háromnapos eseményen a horvátországi Szentlászló küldöttsége is részt vett.

A Szentlászló nevű települések először 1992 januárjában fogtak össze, amikor Vácszentlászló polgármesterének a kezdeményezésére segélyakciót szerveztek a háború sújtotta szlavóniai Szentlászló Magyarországra menekült lakóinak a javára. Négy év múlva Vácszentlászlón megtartották a Kárpát-medencei Szentlászló települések első találkozóját, amelyhez a többi, nagy királyunk nevét viselő település is csatlakozott (a Kárpát-medencében 18 Szentlászló nevű település van), és azóta felváltva tartják a találkozókat.

Kelemen Dezső, a szentlászlói HMDK-alapszervezet elnöke, a szlavóniai Szentlászló küldöttségének a vezetője elmondta, rendszeresen részt vesznek ezeken a találkozókon, de a magyarországi Szentlászlót és a szlavóniai települést több szál is összefűzi, így gyakrabban találkoznak, és a civil szervezetek, intézmények között is jó a kapcsolat.

– Nagyon örülünk ennek a találkozónak, ami ilyen sok éve jól működik, tavaly mi voltunk a házigazdák, úgy egyeztünk meg, hogy jövőre az erdélyi Nyárádszentlászló látja majd vendégül az azonos nevű települések képviselőit – mondta Kelemen Dezső.