Megtartották az ötödik kórógyi zenésztalálkozót

293
10-zensztallkoz-1

Kórógy – Június 25-én ötödik alkalommal találkoztak a magyar zenészek és zenekedvelők az Árpád-kori magyar településen. A focipályán felállított óriássátor alatt ezúttal nyolc együttes szórakoztatta az összesereglett közönséget. A kórógyi öregfiúk és a házigazda Aranycsárdás zenekar mellett a vajdasági II. félidő, a Palicsi Expressó, a csantavéri Koktél, a Kopácsi Alkalmi Zenekar, az újbezdáni Kubikos zenekar és a bizovaci Breze mutatkozott be.

A kórógyiak mindig is híres zenészek voltak. A falu iskolájában is fontosnak tartották a zenei oktatást, így újabb és újabb muzsikusok kerültek ki a padsorokból, köztük az Aranycsárdás tagjai is.

Az első zenésztalálkozót 2000-ben tartották, ide minden egykori kórógyi muzsikus meghívást kapott. Majd a következő találkozón már más településekről is csatlakoztak hozzájuk zenészek, egy kisebb szünet után pedig egy nagysikerű zenésztalálkozót hoztak össze a kórógyi tájházban, ahol a sztárvendég a 3+2 zenekar volt, de ugyanúgy meghívtak minden horvátországi magyar zenekart is. Tavaly pedig Lagzi Lajcsi volt a sztárvendég.

 

Az ötödik találkozó résztvevői

A szervezők ezúttal úgy gondolták, hogy sztárvendég helyett inkább még több zenészbarátnak adnak teret a bemutatkozásra, így az ötödik találkozón nyolc zenekar szórakoztatta a közönséget.

A 2005-ben alakult Kopácsi Alkalmi Zenekar a különböző rendezvények állandó szereplője, ebben a felállásban viszont először hallhatta őket a közönség; repertoárjukon több hangulatos, de elfelejtett táncdal is szerepelt. A 2003-ban alakult újbezdáni Kubikos zenekar, amely Dudás István vezetésével érkezett a találkozóra, több magyar nótát is megszólaltatott, ez az összeállításuk egyébként 2007-ben Siklóson arany minősítésben részesült. A kórógyi öregfiúk és a házigazda Aranycsárdás csapata pedig most is olyan repertoárral állt elő, hogy táncra perdült az egész vendégsereg. A bizovaci Breze zenekar pedig néhány horvát számmal színesítette a találkozó kínálatát. A vajdaságiak közül a II. félidő zenekar 1986 nyarán alakult. Első lemezük „Miért van kőből a te szíved” címmel még ugyanabban az évben megjelent, és szinte napok alatt felröpítette a csapatot az ismertség, majd rövid időn belül a népszerűség képzeletbeli felső fokára, így a kívánságműsorok állandó szereplői lettek. Azóta hét CD-jük jelent meg. Számos településen felléptek és szórakoztatták a közönséget, Kórógyon 1986-ban zenéltek egy bálban, most nagy örömmel jöttek ismét. A Palicsi Expressó együttes négy éve alakult, ebben a felállásban idén januártól zenélnek. Két CD-jük és egy DVD-jük is megjelent, az első már aranylemez. Vajdaság és Magyarország számos településén fölléptek. A csantavéri Koktél 1989-ben alakult, a mostani fölállásban hat éve zenélnek. 1991-ben jelent meg első CD-jük, amit 5 újabb követett, de 7 DVD-t is kiadtak. Lakodalmak, bálok, keresztelők, osztálytalálkozók és zenésztalálkozók állandó szereplői, ezért nagy örömmel vettek részt ezen a találkozón is.

A hangolások, bemelegítések után Pálfi József, a Szabadkai Rádió Rádiólakodalom című műsorának szerkesztője is köszöntötte a résztvevőket és elmondta, hogy a technika vívmányainak köszönhetően az egész rendezvényt közvetítetni fogják, így a rádió hallgatói is részesei lehettek az eseménynek.

– A zenekarok esetében folyamatosak a változások, tagcserék, de ugyanolyan örömmel játszanak mindig ezeken a rendezvényeken, a közönség pedig szívesen hallgatja az ismert és kevésbé ismert számokat is, a lényeg, hogy lehessen rájuk mulatni, táncolni. A legfőbb célunk a találkozóval az volt, hogy összehozzuk a hazai zenésztársadalmat, barátkozzunk; nagyon örülünk annak, hogy idén vajdasági zenészbarátaink is csatlakoztak hozzánk, ezzel egy új kapcsolat jött létre, ami vélhetőleg a jövőben folytatódni fog – nyilatkozta Cserepes Zoltán a szervezők nevében.

A szervezők, a kórógyi Hagyományőrző Egyesület és az Aranycsárdás zenekar az idei rendezvényt is a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének a támogatásával valósította meg.

10-zensztallkoz