Megtartották a VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumot

0
124
A HMDK Gazdakör küldöttsége

A magyar kormány törekvése, hogy versenyképessé formálja a Kárpát-medence magyar közösségeit – mondta Nagy István agrárminiszter múlt csütörtökön a VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon, amely a határon túli gazdaegyesületek legrangosabb találkozójának számít. A rendezvényen részt vett a HMDK Gazdakör küldöttsége is.

Valamennyi határon túli, magyarok által (is) lakott régióból érkeztek gazdálkodók, köztük agrárágazati civil szervezetek képviselői a VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumra, mely az Agrárminisztérium szervezésében jött létre, s amelynek idén a Vajdahunyadvár, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és könyvtár díszterme adott otthont.

Nagy István agrárminiszter beszédében azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztések során szorgalmazzák szűkebb értelemben a Kárpát-medencei szintű magyar-magyar, tágabb értelemben a kelet-közép-európai gazdasági együttműködés megerősödését.

– A kezdeti, elsősorban erkölcsi, szellemi természetű segítségnyújtás a magyar gazdaság egyre jobb teljesítményének köszönhetően kiegészült a külhoni magyar vállalkozások, köztük döntő részben agrárvállalkozások anyagi támogatásával, elsősorban a külhoni gazdaságfejlesztési pályázatok révén – emelte ki Nagy István.

Hozzátette, a kormány kiemelt figyelmet fordít azoknak a programoknak a támogatására, amelyek a helyi gazdák összefogásán alapulva értékteremtő, jövőt építő gazdasági vállalkozásokat hoznak létre.

Nagy István szerint a Kárpát-medencei Összefogás Fórum küldetése a szakmai fórumokon is jelen van, ahol válaszokat keresnek a határon túl élő magyar gazdák problémáira. Ennek érdekében a tárca mintegy 50 határon túli agrárszervezettel működik együtt, ezzel több mint tízezer határon túli magyar gazdálkodót tudnak megszólítani.

Az agrárminiszter elmondta, a magyarság és a Kárpát-medence gazdasági sikere a szomszédos államoknak is eredményeket jelent, a szomszéd országokra pedig stratégiai szövetségesként tekintenek, ebben az ott élő magyar nemzeti közösségek a legfőbb partnerek.

– Magyarország célja, hogy – a gazdasági feltételek javítása révén is – hozzájáruljon a külhoni magyarság nemzeti identitásának, nyelvének, kultúrájának megőrzéséhez, erősítéséhez és a szülőföldön való boldogulásához – mondta Nagy István.

Belánszky-Demkó Zsolt, az agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a szaktárca külkapcsolataiban kitüntetett szerepet kap a külhoni magyarsággal való kapcsolattartás, így helyet kap a határon túli vidékfejlesztés, a szakképzés támogatása, a tanulmányutak, ösztöndíj- és gyakornok-programok szervezése, az európai uniós fórumok koordinációja, a szakmai programok anyagi támogatása, a szakmai napok megtartása, illetve a sikeres megjelenés az OMÉK-on. A hétköznapi együttműködések erősítik a Kárpát-medencei gazdálkodási teret – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A fórumon a határon túli gazdaszervezetek vezetői is beszámoltak idei évi tevékenységükről és jövőbeni terveikről, így Szabó Attila, a HMDK Gazdakör elnöke is.