Megtartották a két Baranya színjátszóinak találkozóját

195
cmlap-fl-2

Újbezdán – Szombaton, április 16-án az újbezdáni művelődési otthon adott otthont az első alkalommal megrendezett, Baranya – Baranya elnevezésű amatőrszínjátszó-találkozónak, amelyen a hazaiak mellett laskói, dárdai, beremendi, kislippói, drávaszerdahelyi és csányoszrói társulatok mutatkoztak be.

A 20. században magyar falvaink életében jelentős szerepet töltöttek be az önszerveződő egyesületek, amelyek nemcsak a kultúraközvetítés szempontjából voltak fontosak, hanem azért is, mert a parasztság életében egy új, kedvelt és a hagyományőrzés tekintetében is nagy jelentőséggel bíró formát, a falusi amatőr színjátszást hozták létre. A nyolcvanas évekig több magyar településen is működött amatőr színjátszó csoport. Ennek újbóli felélesztése, népszerűsítése volt az egyik célja az újbezdáni kultúregyesület által első alkalommal szervezett amatőrszínjátszó-találkozónak is.

– Az ötlet már korábban felvetődött: a magyarországi Baranya és Horvát-Baranya magyar művészeti együttesei ne csak a kórus- és népzenei találkozók alkalmával lépjenek fel együtt. Mivel több egyesület színjátszással is foglalkozik, ezen a találkozón most ennek a műfajnak a művelői mutathatták be produkcióikat – nyilatkozta Dingó József, az újbezdáni kórus vezetője, aki színészként, rendezőként és darabszerzőként is bemutatkozott.

 

A házigazdák három bohózatot mutattak be

A házigazda újbezdáni egyesület tagjait először láthattuk színészkedni. Három rövid bohózatot mutattak be, az egyik a laskói Kuruc László szerzeménye volt.

– Először próbálkoztunk amatőr színjátszással és a rendezvény megszervezésével, amiből a jövőben szeretnénk hagyományt teremteni – mondta Ružić Piroska, az újbezdáni művelődési egyesület elnöke, akit színészként és műsorvezetőként is láthattunk ezen a délutánon.

Sorra léptek színpadra az amatőr társulatok, akik közül többen nem először próbálták ki magukat ebben a műfajban. A dárdaiaknak ez volt a harmadik föllépése.

– Egyesületünk tagjai két éve próbálkoztak először a színjátszással. Nagyszerű hangulatban zajlanak a próbák, és igyekszünk a fiatalabbakat is bevonni a dologba. A mostani rendezvényen egyik tagunk, a Zabján Teri által írt darabot mutattuk be – nyilatkozta Bóni Elvira, a dárdai magyar művelődési egyesület művészeti vezetője.

Sok nagyszerű, amatőrnek már alig nevezhető színészi alakítást láthatott az újbedzáni közönség szombat délután, amit tapssal, a poénokat pedig nevetéssel díjazták, amiből arra lehetett következtetni, hogy a rendezvénynek biztosan lesz folytatása.