Megtartották a II. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozót Visegrádon

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség a hétvégén a magyar fővároshoz közeli helyszínen második alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozó szakmai konferenciát, melyen magyarországi és az anyaország határain kívüli magyar nyelvű sajtó vezetői, képviselői vettek részt.

A médiatalálkozó programja szerint előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken elemezték a sajtó, különösen a határon túli média aktuális helyzetét és kihívásait. A horvátországi magyar média képviseletében Micheli Tünde, Molnár Mónika és Varga József, szerkesztőségünk tagjai vettek részt a szakmai konferencián.

A háromnapos visegrádi rendezvény megnyitóján többek között köszöntőt mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is. Véleménye szerint a határon túli média jól teljesít. A jövőt illetően két dolgot emelt ki: meglátása szerint a médiát gazdasági alapon kell működtetni – tudomásul kell venni, hogy a fogyasztói szokások megváltoztak, a teljesítmény pedig mérhető. Az online médiának pedig helyzeti előnye van, még a televízióval szemben is. A másik alapelv, hogy ugyanakkor érdemes megőrizni a nyomtatott sajtót is.

Gulyás Gergely

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a média része a nemzetpolitikai intézményrendszernek. Egyúttal köszönetet mondott azoknak, akik munkájának köszönhetően a nemzeti térben egyszerre jelennek meg a hírek.

– Jó tudni azt, hogy az elmúlt évek erőfeszítéseinek köszönhetően egy egységes médiahálózatot tudtunk építeni, és gyakorlatilag a magyar újságírást ebben tudtuk tömöríteni. Én úgy gondolom, hogy a nemzetpolitika célkitűzései azért is tudtak megvalósulni, mert kaptunk egy olyan támogatói közvéleményt, ami a média nélkül elképzelhetetlen lett volna. Szeretném megköszönni nekik a munkájukat, azt, hogy tényleg olyan hiteles tudósításokat adtak a tevékenységünkről, illetve azt is, hogy őszintén elmondták, szerintük még mi lenne jó, mit kell nekünk tennünk, hogy ezek ilyen eredményekhez vezessenek. Ez a médiatalálkozó alkalmat nyújt arra is, hogy egyébként köszönetet mondjunk azoknak az embereknek, akikkel nap mint nap együtt dolgozunk, csak esetleg nem mi tartjuk a mikrofont. De az ő munkájuk nélkül lehetetlen lett volna a mi munkánk is – nyilatkozta lapunknak az államtitkár.

Potápi Árpád János

Hol van és merre tart napjainkban a tájékoztatás?

A konferencia szakmai részének visszatérő eleme volt az online újságírás mint a jövő egyik kihívása, amely az anyaországi és a határon túli magyar média képviselőit egyaránt érinti.

– Az online tér szabályaihoz való alkalmazkodás egy óriási kihívás elé állítja az egész szakmánkat. Nem egyszerűen arról van szó, hogy a Gutenberg-galaxis halott és a Neumann-galaxisban élünk, hanem arról, hogy az online olvasó sem olyan olvasó, mint amilyen olvasókhoz a régi időkben hozzászoktunk. Nagyon sok esetben forgalomterelés eredményeképpen ránk csodálkozva érkezik meg a felületünkre ez az olvasó. Ahhoz, hogy ez a hozzánk való megérkezés nagyobb eséllyel következzen be, már rengeteg új szabályt meg kell tanulnunk, az algoritmusokat, a keresőmotorokat meg kell ismernünk. Ez egy számunkra idegen kihívás, de ha az üzeneteinket el akarjuk valóban juttatni egy értékes olvasóhoz, akkor ezekkel a játékszabályokkal is meg kell ismerkednünk, és ezt nekünk is meg kell tanulni – mondta el Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke.

A szakmai konferencián kerekasztal-beszélgetéseken osztották meg egymással tapasztalataikat és jó gyakorlataikat az anyaországi és határon túli magyar média képviselői.

– A muravidéki magyarok hetilapja, a Népújság egy több mint 60 éves hagyománnyal rendelkező hetilap. Még mindig azt mondhatjuk, hogy habár a nyomtatott sajtó ilyen válságos helyzetben van, és az online tér vette át a hatalmat, sikerül eljutnunk minden muravidéki magyar családhoz. Most egy törésponton vagyunk, meg kell erősítenünk az online platformjainkat, a honlapunk fejlesztésén dolgozunk. Nagyon örülök ezeknek a találkozóknak, illetve hogy újból találkozhatunk a kollégákkal, mert valójában ez az egyedüli fórum, illetve az egyik ritka azon fórumok között, ahol találkozhatunk a szakmával, és megbeszélhetjük ügyes-bajos gondjainkat, és látjuk, hogy ugyan különbség van köztünk, de az alapproblémáink közösek – tudtuk meg Király M. Jutkától, a muravidéki Népújság főszerkesztőjétől.

Dunda György és Toót-Holló Tamás (Fotó: Nemzetpolitikai Államtitkárság / Bocskay Zsolt)

A szakmai konferencián első alkalommal nyújtották át a Kosztolányi-díjat, amelyet a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója, Dunda György kapott.
A díjat a magyar ügy példamutató médiaképviselete elismeréseként ítélték oda a kitüntetettnek.