Megtartották a Bellyei Várnapot

62

Vasárnap tartották meg Bellyén a már hagyományos várnapot, ahol néhány órára sikerült visszaidézni bizonyos történelmi pillanatokat.

A bellyei Savoyai Jenő Hagyományőrző Egyesület 2006-ban alakult azzal a céllal, hogy megismertesse a vidék hagyományait és múltját a fiatalabb generációkkal. Az évek során számos történelmi tematikájú rendezvényt hoztak tető alá, melyek közül a Bellyei Várnap a legismertebb, amelyet a HMDK bellyei alapszervezetével közösen rendeznek meg.

A történelmi emlékekre épülő programmal az a céljuk, hogy a település és a környék turisztikai kínálatát is növeljék. A bellyei Savoyai-kastély egyre több programnak a helyszíne, ezek közül az egyik a legrégebb óta megrendezett várnap. Savoyai Jenő neve kapcsolódik a nagyharsányi ütközethez is, de legnagyobb sikere a zentai csatához fűződik, amely a török hódoltság alatti magyar területek visszafoglalásának egyik legjelentősebb állomása volt. A felszabadító háborúban elért sikereiért kapta az uralkodótól Baranya déli részének legnagyobb domíniumát Bellye székhellyel, ahol megépíttette a vadászkastélyt. A herceg korát és a törökökkel való csatározást igyekezett megjeleníteni a múlt szombati várnap történelmi bemutatója során a siklósi Apró Paták hagyományőrző egyesület.