Megszűnés fenyegeti a kórógyi labdarúgó-egyesületet

287
09-KRGYI-FOCICSAPAT-4

Kórógy – A Győzelem nevet viselő labdarúgó-egyesület 2007-ben ünnepelte megalakulásának 80. évfordulóját, de a klub elnöke, Paprika Dániel szerint félő, hogy ha marad a mostani áldatlan állapot, a  90. évfordulót már nem biztos, hogy megérik. Mert amíg a járási központban működő másik két klubnak új épületre is futja, addig a kórógyi csapatnak már mosóporra sem telik.

Mint a legtöbb településen, így Kórógyón is fontos szerepet játszik a labdarúgás, sokak számára a vasárnap délutáni mérkőzés jelenti a kikapcsolódás, a társasági élet egyetlen formáját.

Az Árpád-kori településen 1927 óta rúgják a bőrt egyesületi keretek között. Csapatuk jelenleg a megyei harmadik osztályban játszik, az őszi szezont a negyedik helyen zárták. Két éve ificsapatuk is van, a táblázat második helyén állnak, tehát utánpótlásból és lendületből sincs hiány. Egy valami viszont hiányzik, méghozzá az, ami manapság a legfontosabb, az anyagi támogatás.

Csakis az emberek önzetlen segítségének köszönhetően van még csapat

Paprika Dániellel, az egyesület elnökével klubhelyiségükben találkoztam, ahol büszkén mutatja a sok-sok fotót, az évek során megszerzett serlegeket, majd elkomorodik, amikor arról beszél, hogy most olyan nehéz helyzetben vannak, hogy már mosóporra sem futja, több ezer kúnás adósságuk is van, így nem biztos, hogy folytatni tudják a bajnokságot.

– A tavalyi évben 12 ezer kúna támogatást kaptunk a járástól a beígért 20 ezer helyett, most is csak ígérget a járási elöljáró, pénz viszont múlt év novembere óta nem érkezett a számlánkra. Az elmúlt idényt is csak úgy tudtuk végigcsinálni, hogy a helyi vállalkozók támogattak bennünket, a játékosok saját költségükön utaztak a mérkőzésekre, a szülők is maguk szállították az ificsapat tagjait egy-egy meccsre. Volt, hogy a mérkőzés előtti utolsó pillanatban tudtuk csak összeszedni a játékvezetők honoráriumát. A gondnok is csak néha kapott pénzt, ő is ingyen tartja fönn a pálya környékét, az öltözőket. De hiába az önzetlen segítség, ez így nem sokáig mehet – mondja Paprika Dániel, aki annak ellenére, hogy jelenleg munka nélkül van, az utolsó pénzét is a focira fordítaná, mert ez az élete. Míg korábban játékosként erősítette a csapatot, az elmúlt évek során a klubért dolgozott, és el sem tudja képzelni, hogy megszűnjön a Győzelem.

Az öltözőkre is ráférne a felújítás

Majd elmeséli, hogy amíg Tordincin és Antinban a járás újította föl az öltözőket és a klubhelyiséget, addig itt az emberek fogtak össze és építették hozzá az öltözőkhöz a klubhelyiséget, amihez az építőanyagot is úgy hordták össze. Közben mutatja az öltözőket is, amelyekre igencsak ráférne már egy felújítás, de egyelőre még arra sincs pénz, hogy az idényt elkezdjék.

– Legalább 5000 kúnára lenne szükségünk, hogy elkezdhessük a bajnokságot, és itt csak a legalapvetőbb kiadásokra gondolok, mint például a nevezési díj és a játékosok orvosi vizsgálata, ami egy főre 180 kúna – mondja még az egyesület elnöke, hozzátéve azt is, hogy ha előteremtik is a szükséges összeget, még mindig nem lesz útiköltségre vagy arra, hogy megvendégeljék a vendégcsapatot. Azt is mondja, hogy korábban ilyentájt már több barátságos mérkőzést is játszottak, de most erre se volt pénz.

Paprika Dániel nem vádaskodik, nem követelőzik, csupán azt kéri az illetékesektől, hogy adják meg számukra azt a minimális támogatást, amely megilleti őket is, és ami nélkül veszélybe kerülhet a Győzelem jövője.

Egy lelkes csapatról van szó, amely utánpótlással is rendelkezik, vezetőjük a csapatért él-hal, a település életében pedig fontos szerepet tölt be az egyesület, így jogos az elvárás, hogy az illetékesek is jobb belátásra térnek, és nem hagyják, hogy egy 84 éves múlttal rendelkező egyesület megszűnjön létezni.

09-KRGYI-FOCICSAPAT-3

Az öltözőkre is ráférne a felújítás

09-korogyi-focicsapat-1

A mostani csapat