Megsokasodtak a lopások

189
06-lopsok-3

Az idei év sok mindenben specifikus, az élelmiszer-előállítás szempontjából a katasztrofális aszály a legjellemzőbb rá. Ez nemcsak az élelmiszer drágulását, hiányát vonta maga után, hanem – mivel a romló életszínvonal miatt egyre nagyobb a szegénység, a szükség pedig nagy úr – a falvakban elharapóztak a lopások: a termőföldekről szinte mindent eltulajdonítanak, amit csak érnek, krumplit, paprikát, paradicsomot…

Nemrégiben arról lehetett olvasni, hogy Đakovo környékén pl. az egyik gazda szőlőjében már olyan nagy mértékű kárt okoztak a tolvajok, hogy kénytelen volt csőszt fogadni. Állítja, hogy itt nyilvánvalóan nem ártatlan gyerekek csínytevéséről van szó, mert valaki vagy valakik olyan nagy mennyiséget vittek el, hogy azt biztosan nem saját fogyasztásra, hanem eladásra szánták.

Volt olyan eset is, hogy több sor kukoricáját szedték meg egy másik gazdának. Ez különösen most nagy kártétel, amikor a szárazság miatt nagyon jó ára van ennek a szemes terménynek, a tolvajok tehát nagyot kaszálhatnak rajta.

Nemcsak a szántóföldi kultúrára utaznak, lába kelt korábban a krumplinak és a hagymának is, újabban pedig a fűszerpaprikát dézsmálják meg.

A tulajdonosok tehetetlenek, sőt félnek is, mert azért sokszor sejteni lehet, hogy ki vagy kik az eltulajdonítók, de nem merik őket feljelenteni a rendőrségnek, mert az emberek félnek a bosszútól. Volt már olyan eset is, hogy egy kárvallott gazdát megtámadtak a terménytolvajok.

Eszék-Baranya megye rendőrségi szóvivőjétől megtudtuk, hogy ha az eltulajdonított javak értéke 1000 kuna alatti, akkor a sértettnek polgári pert kell indítania, abban az esetben viszont, ha meghaladja az 1000 kunát, a rendőrség hivatalból indít eljárást.