Megnyitották Katica mama udvarát

Az Udvarok projektet múlt pénteken nyitották meg hivatalosan is, neves vendégek részvételével Kopácson, Katica mama udvarában, mely mostantól rendszeresen ad helyet a szervezet rendezvényeinek.

Az elsősorban nemzetközi üzletviteli tanácsadással foglalkozó Privilegium cég tevékenységében egyre nagyobb szerepet kap vidékünk idegenforgalmának a fejlesztése is. Az Ekotur szervezettel tavaly indították el az Udvarok projektet, melynek célja, hogy életet vigyenek a régi falusi vályogházak udvaraiba, programokkal töltsék meg azokat. A program szociális jellegű is egyben, mellyel a magukra maradt idős embereken segítenének azáltal, hogy lehetővé teszik számukra, hogy turistáknak kínálják kézműves termékeiket. De talán még ennél is fontosabb, hogy társaságot kapnának a sokszor egyedül élő házigazdák. A program célja továbbá, hogy a városi és külföldi turisták kapcsolatba kerüljenek a falu népével.

Az Udvarok projekt Kopácson indult tavaly ősszel, azóta már várdaróci és laskói helyszíneken is fogadták az érdeklődőket kézműves foglalkozásokkal, előadásokkal, koncertekkel, kiállításokkal, vacsorákkal, étel- és italkóstolókkal, tematikus napokkal. A programban a Bellyei járás a legfőbb partnerük.

Pénteken nyitották meg Katica mama udvarát Kopácson, mely állandó kirándulóhely lesz, ezenkívül majdnem minden hétvégén különböző programok – játszóházak, koncertek, kiállítások stb. – helyszínéül szolgál.

A pénteki program volt az Udvarok projekt hivatalos megnyitója is, melyen gyerekfoglalkozások és koncert mellett a kopácsi Arany János Kultúregyesület Kuruttyoló Békák gyermektánccsoportja is bemutatkozási lehetőséget kapott.

A megnyitón elsőként Gunzinám Mária, a Privilegium elnök asszonya édesanyja nevében is – aki az Udvarok projekt állandó, kopácsi helyszínének házigazdája – köszöntötte a vendégeket, köztük Željko Cickajt és Varga Gábort, a Bellyei járás elöljáróját és -helyettesét, Ivan Anušićot, Eszék-Baranya megye zsupánját, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzult, valamint Nagy Csabát, a magyarországi Baranya Megyei Közgyűlés elnökét, akik megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt.

Željko Cickaj örömét fejezte ki, hogy a Bellyei járás első számú partnere az Udvarok projektnek, mellyel az idegenforgalom fejlesztésén túl igyekeznek felhívni a figyelmet falvaink szépkorú lakosaira is.

De Blasio Antonio elégedettségének adott hangot, amiért a régió magyar és horvát lakosai egyaránt értékesnek tekintik a jövő szempontjából is fontos hagyományőrző tevékenységet.

Ivan Anušić elmondta, azok a programok a legkedvesebbek számára, amelyek a két nemzet között valósulnak meg, mert a horvát-magyar barátságot ápolni kell. Hozzátette, a jövőben együttműködnének a Bellyei járással, aminek egyik célja a gazdasági fejlődés lenne.

Nagy Csaba arról beszélt, a két nemzet között a kultúra a legfőbb kapocs, mert egyeznek az alapértékeink, és bízik benne, hogy a jövőben elkészül az új autópálya-szakasz, valamint hogy átjárhatóbbá válnak a határátkelők is a két ország között.