Megnyitották az új zágrábi repülőteret

874

Háromévnyi építkezés után múlt kedden hivatalosan is megnyitották az új zágrábi repülőteret, amely Franjo Tuđman, a független Horvátország első köztársasági elnökének nevét viseli.

A teljes forgalmat március 28-án irányították át a régi terminálról az új repülőtérre, az első járat pedig Zágrábból Dubrovnikba indul majd.

Andrej Plenković horvát kormányfő az ünnepélyes megnyitó előtt a sajtónak úgy nyilatkozott: az új légikikötő hozzájárul Horvátország arculatának javításához és a turizmus fejlődéséhez.

Az első komoly előkészületeket egy új repülőtér létesítésére még 2008-ban kezdte meg az akkori kormány, mivel a régi, 51 évvel ezelőtt épült terminál már túl elavult volt – írta a Večernji list napilap.

A kabinet akkor úgy döntött, a reptér fejlesztésére koncessziós pályázatot ír ki. A koncessziós szerződést – 30 évre – a francia Zagreb Airport International Company-val (ZAIC) már Zoran Milanović szociáldemokrata miniszterelnök kormánya kötötte meg 2012-ben.

A ZAIC ezután hozta létre a Zágráb Nemzetközi Repülőtér (MZLZ) konzorciumot, amelyet a francia Aeroports de Paris Managament, a katari Bouygues Batiment International, a luxemburgi Marguerite Fund, továbbá a zágrábi székhelyű International Finance Corporation, valamint a török TAV Airports Holding és a horvát Viadukt vállalatok alkotnak.

A projekt összértéke 300 millió euró volt, az építkezés pedig 2013 decemberében kezdődött el.

A 65 ezer négyzetméternyi területen négy szinten bonyolítják majd le az utasforgalmat: kettőre érkeznek, kettőről pedig távoznak az utasok. Az épületben összesen harminc check-in, azaz jegykezelési és poggyászfelvételi pont áll rendelkezésre, és nyolc beszállókapu, amelyek egyenesen a repülőgépekbe vezetnek: kettő a belföldi, hat a külföldi forgalomnak. A későbbiekben lehetőség van bővítésre, további nyolc beszállókapu létesítésére.

Az első fázisban évi 5 millió utas forgalmának a lebonyolítására lesz alkalmas az új repülőtér, és amennyiben eléri ezt a számot, a második fázisban tovább növelik a teljesítőképességét, ennek köszönhetően mintegy 8 millió utast fogadhat majd.

2016-ban 2,8 millió utas fordult meg a régi zágrábi repülőtéren (Pleso), az elmúlt három évben pedig 20 százalékkal nőtt a légikikötő forgalma.