Megnyitották a kiskőszegi múzeumi részleget

0
237
06-mzeum---tomislav-hrak-zvonko-boji-Stipan-alin

Kiskőszeg/Batina – Szombaton került sor az eszéki Régészeti Múzeum  kiskőszegi részlegének a megnyitójára, ahol a vidéken talált értékes leleteket állították ki.

Már jó ideje tervezték egy kiskőszegi múzeumi részleg megnyitását. Erre végre sor is került: benne helyi régészeti leletek kaptak helyet. A kistérség kulturális-civilizációs szintje és idegenforgalmi kínálata nőtt ezáltal. A Darázsi járás, valamint a Szőlősgazdák és Borászok Érdekszervezete kérésére végül szombat délután sor került a hivatalos megnyitóra.

– A turisztikai kínálat bővítése céljából szorgalmaztuk a múzeumi részleget, hiszen borászainknak hála egyre nagyobb az érdeklődés településünk iránt. A múzeum a közismert emlékműnél kapott helyet, ahol többek között a Kalazić pincészet kóstolója is található. A kiállítás gondozója az eszéki Régészeti Múzeum – tudtam meg Sipos Sándortól, a Darázsi járás elöljáró-helyettesétől.

A szombat délutáni megnyitó rengeteg érdeklődőt vonzott, a műsorban pedig a Kiskőszeg Magyar Kultúregyesület énekkara is bemutatkozott.

 

Edények, ékszerek, fegyverek az időszámításunk utáni első századokból

A kiállítás a Baranya Régészeti Öröksége elnevezésű projektnek köszönhetően jöhetett létre, amelyen az eszéki és zágrábi szakmai intézetek közösen dolgoztak.

– A projekt célja a vidék, vagyis Kiskőszeg, Vörösmart, Csúza, Hercegszőlős és Sepse régészeti jellegű feltérképezése, egyes helyszíneken ásatások folytatása. Egy tavalyi ásatás eredményeképpen itt, Kiskőszegen bronzkori sírokra bukkantunk, valamint olyan antik sírokra, amelyeket a 2-4. századra datálunk, amikor is itt egy római katonai tábor létezett. Ezeknek a síroknak a belsejében gazdag leletekre bukkantunk, a kerámiaedényektől kezdve az ékszer- és viseletmaradványokon át a harci eszközökig. Olyan tárgyakat is találtunk, amelyek nem erről a területről származnak, például egy nyakláncot, amelyet a Fekete-tengernél készítettek – nyilatkozta lapunknak Tomislav Hršak, az eszéki Régészeti Múzeum kurátora.

A kiállítás állandó jellegű, tehát folyamatosan megtekinthető a Batinai csata emlékmúzeumában.

06-mzeum2