Megmaradt a Fidesz-kétharmad: Koncz Zsófia nyert Borsodban

0
4

Dr. Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg az időközi országgyűlési képviselő-választást Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókörzetében. Koncz az ellenzéki összefogás ellenére valamivel nagyobb győzelmet aratott, mint édesapja 2 évvel ezelőtt.

Koncz Zsófia az adatok 99,09 százalékos feldolgozottsága alapján a szavazatok 50,87 százalékát szerezte meg, míg az ellenzék jelöltje, Biró László a 45,9 százalékát. A különbség 1722 szavazat.

A választást azért írták ki a tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben, mert júliusban motorbalesetben elhunyt a térség 2018-ban megválasztott képviselője, a fideszes Koncz Ferenc.

Bíró László az ellenzéki összefogás jelöltjeként indult, a szavazólapon jelölőként a Párbeszéd-MSZP-DK-Momentum-LMP szerepelt – pedig Biró jobbikos, a Jobbik viszont nem jelölhette őt a Nemzeti Választási Bizottság adminisztratív okokra hivatkozó korábbi döntése miatt.

Technikailag ezen a mandátumon múlt a Fidesz-KDNP kétharmada a Parlamentben – Koncz Ferenc halálával 132 képviselője volt az Országgyűlésben a kormányfrakciónak, a kétharmados többséghez 133 mandátum kell. Igaz, a gyakorlatban függetlenként futó képviselőkre, illetve a német nemzetiségi szószólóként a Parlamentben ülő Ritter Imrére is támaszkodhat a kormány a szavazásoknál.