Megkoszorúzták Antall József mellszobrát Zágrábban

35

A zágrábi magyar szervezetek és a zágrábi magyar nagykövetség képviselői közösen rótták le tiszteletüket a rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnöknek 2002 óta a horvát fővárosban álló mellszobránál, a róla elnevezett utcában születésének az évfordulója alkalmából.

Antall József, Magyarország kommunizmus utáni első szabadon választott miniszterelnöke 1932. április 8-án született. Haláláig a horvát és a magyar nép közötti barátságért, a két ország kapcsolatainak előmozdításáért dolgozott, és kiemelkedő szerepe volt abban, hogy a független horvát állam megteremtésének rendkívül nehéz időszakában Zágráb humanitárius, diplomáciai és egyéb segítséget kapjon.

Tiszteletére utcát neveztek el, majd annak a közepén 2002-ben egy szobrot emeltek neki.

Születésének az évfordulója alkalmából Zágráb város Magyar Kisebbségi Tanácsa (Önkormányzata) koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott az emlékműnél.

Alkalmi beszédet dr. Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete mondott, majd koszorúkat helyeztek el a zágrábi magyar külképviselet nevében, valamint Zágráb város képviselője és a zágrábi magyar szervezetek képviselői is.