Megkezdődtek az alakuló ülések

Újabb vezető önkormányzati tisztségek a horvátországi magyaroknak

494

A napokban tartják/tartották a május 21-én megválasztott járási, városi és megyei képviselő-testületek alakuló ülését. A Bellyei Járási Tanács elnökének Cickai Csabát választották meg, aki a HMDK által támogatott Munk Erik vezette listáról jutott be a testületbe. Daruváron is megalakult az új összetételű testület, itt Sabo Snježana lett a városi tanács elnöke.

A május 21-ei önkormányzati választásokon a horvátországi magyarok nagyarányú részvételének és a HMDK által támogatott jelöltek nagy támogatottságának köszönhetően a múlt héten kezdődött alakuló üléseken további meghatározó fontosságú tisztségek kerültek magyar „kézre”.

Sabo Snježana

Így magyar lett Daruvár városi tanácsának az elnöke Sabo Snježana, a Daruvári Magyarok Közösségének a vezetője személyében, és ugyancsak magyar tanácselnöke van a Bellyei járásnak, Cickai Csabáé a tisztség.

A HMDK által támogatott listáról bejutó Sipos Krisztinát a Darázsi Járási Tanács alelnökének javasolták és választották meg.

A többi járásban bejött a „papírforma”: a Hercegszőlősi Járási Tanács elnöke a HDZ-s Dragana Božić, helyettese pedig Tomašić-Deák Korina lett, míg a Tordinci járásban a tanács élén maradt a HSS-s Petar Marić, helyetesei Josip Mijakić (HDZ) és Dražen Ištoković (SDP) lettek.

Cickai Csaba

A két HMDK-s (Kovács Ferenc és Matijević Olivér) és egy SDP-s magyarral (Juhász Sándor) megalakuló Pélmonostori Városi Tanács az alakuló ülésen csak elnököt választott a HDZ-s Franjić Igor személyében, míg a két alelnököt a következő ülésen választják meg.

Miután a járási és városi tanácsok megalakulása folyamatban van, bízunk benne, hogy további fontos tisztségekre kerülnek még választott képviselők a horvátországi magyarság soraiból.