Megkezdődött az új tanév

0
258

Horvátországban mintegy 464 ezer általános és középiskolás diák számára csöngettek be hétfőn reggel az új, 2019-2020-as tanév első napján. Az oktatási reform számos újdonságot hoz az idei iskolaévtől kezdődően. Az általános iskolások ingyen kapták a tankönyveket, a városok, önkormányzatok pedig a gyakorlók és egyéb taneszközök beszerzéséhez járultak hozzá. A magyarul tanuló diákok pedig további segítségre számíthatnak, a HMDK-tól 3000, illetve 5000 kúnás egyszeri támogatást kapnak.

A szeptember 9-én kezdődött tanév első napján országszerte összesen 38 ezer kis elsős ült be az iskolapadokba, mintegy 500-zal kevesebben, mint az előző évben. A magyar iskolákba iratkozók korábbi jelentős csökkenését sikerült mérsékelni, a létszám egy ideje stagnál. Mindez a magyar iskolák népszerűsítését szolgáló számos pályázatnak és támogatási formának is köszönhető.

Támogatások a magyar iskolába járó gyerekeknek

A HMDK minden olyan elsős, ötödikes és első osztályos középiskolás diákot támogat, aki Horvátországban magyar iskolába iratkozott. Azok, akik A modell szerint tanulnak, 5000 kúnás támogatásban részesülnek, míg a B modellt választók 3000 kúnás támogatást kapnak. A napokban jelenik meg a pályázati kiírás, a szülők a Bellyén található országos HMDK-központban igényelhetik a támogatást.

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma múlt héten osztotta ki beiskolázási csomagját, a taneszközcsomagok mellett egyszeri pénzbeli támogatást (600 Kn) is kaptak a magyar iskolát választó diákok. A magyar elsősök beiskolázását a Rákóczi Szövetség is segíti minden évben, ennek összege 250 kúna, ezt a támogatást a napokban kapták meg a gyerekek és szüleik. Évek óta támogatja a gyereküket magyar iskolába írató szülőket a magyar kormány is a Szülőföldön Magyarul programon keresztül. Pálinkás Krisztián, a horvátországi Szülőföldön Magyarul Pályázati Iroda vezetője elmondta, hamarosan sor kerül a támogatások átutalására.

Iskoláink – az eszéki magyar iskolaközpont, valamint a laskói, vörösmarti, kórógyi általános iskolák – vezetői mindent megtesznek azért, hogy a diákok színvonalas oktatásban részesüljenek, a lehető legjobb körülmények között. Korszerűsítéseket végeznek, szakcsoportokat indítanak és más programokkal is igyekeznek megragadni a gyerekek érdeklődését. A tanévet alkalmi ünnepségekkel kezdték.

A Rákóczi Szövetség beiskolázási programja keretében Horvátországban is kiosztotta az egyszeri beiskolázási ösztöndíjakat