Megkezdődött a rétfalusi templom díszeinek a restaurálása

380

A rétfalui református templomban számos 18. századi díszített faelem található. A színes kazetták az évek folyamán megkoptak, ezért elengedhetetlené vált a restaurálásuk, mely a múlt hónap végén vette kezdetét.

A rétfalui református templom az 1700-as évek első felében épült. Ekkorra datálható a templom belső díszítőelemeinek kialakítása is, melyek közül a legimpozánsabbak kétségkívül a karzatokat borító úgynevezett kazetták. A laskói születésű Asztalos Botos János által alkotott remekművek mindegyike egyedi, ezért különlegesen értékesek. A közel 300 éves művészeti alkotások vízfestékkel készültek, ezért fényük az évek során megkopott, így elengedhetetlené vált a restaurálásuk. Az elemek felújítását zágrábi szakemberek végzik, akik korhű technológiákat alkalmazva varázsolják vissza a faelemek régi fényét. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a restaurátorok nem festik át a többszáz éves alkotásokat, csupán megtisztítják azokat az évszázadok alatt felgyülemlő szennyeződésektől. A gyülekezet lelkipásztora, Andel Ilona Hedvig már nagyon várja, hogy elkészüljön a templom felújítása, és ismét a szentély falai között tarthasson istentiszteletet.

– Templomunk felújítása 2009-ben kezdődött, azóta pedig folyamatosak a munkálatok. Megújult a torony, a tető és a templom belseje, most pedig a díszítőelemek restaurálása is megkezdődött. Már nagyon várom, hogy elkészüljön, mert őszintén szólva már kezdek belefáradni a várakozásba – mondta a tiszteletes asszony, aki hozzátette, nemsokára a szószék koronája is visszakerül, amit mindennél jobban vár.

A karzati kazetták után szükség lesz a padokat borító díszítőelemek restaurálására is, mivel azok az építkezések során megrongálódtak. A bútorok a munkálatok során összekoszolódtak, és a vízfestékkel felrajzolt mintákon a kőművesek a tisztításkor nagy károkat okoztak.