Megkezdődött a HMDK új, eszéki székházának a felújítása

0
154

A magyar kormány a közelmúltban több ingatlant is vásárolt Eszéken, melyek közül az Istarska utcában állót a HMDK rendelkezésére bocsátja. Az impozáns belvárosi épületet a birtokbavétel előtt felújítják, a munkálatok pedig már meg is kezdődtek.

A HMDK-központ 2013-ban költözött Bellyére, ahol azóta is működik. A Petőfi Sándor utcában álló ingatlant viszont a szervezet kezdi kinőni, ezért szüksége lenne egy nagyobb, reprezentatívabb székházra. Magyarország kormánya ezért úgy döntött, hogy vásárol egy ingatlant Eszéken a HMDK számára, amit az érdekvédelmi szervezet tartós használatba kap. A választás az Istarska (Isztriai) utca 2. szám alatt levő villaszerű épületre esett. Az ingatlant az 1930-as években építették, majd a második világháború után államosították. A megyei tulajdonba kerülő épületet hosszú ideig magas rangú vendégek elszállásolására használták. Falai közt eszéki tartózkodása alkalmával többször is megszállt Josip Broz Tito és Franjo Tuđman is. Az épületet a kétezres évek elején a Szlavón Televízió vásárolta meg, vezetői pedig nemrég eladták a magyar államnak.

Az 576 négyzetméter alapterületű villa jelenleg kisebb felújításra szorul. A kivitelezővel, a DE-SPAN Kft.-vel kedden írták alá a szerződést az eszéki főkonzulátuson, és a munkálatok még aznap megkezdődtek. A műemlék épület több eleme és bútorzatának egy része is védett, ezért a felújítás fokozott figyelmet igényel.

- Reklám -

– A mai napon megkötöttük a szerződést a felújítási munkálatok kivitelezőivel, akik néhány hónap alatt átfestik az épületet és elvégzik a szükséges átalakításokat. Reményeink szerint a nyár végén már át is adhatjuk majd az objektumot a HMDK-nak – mondta Fuzik János eszéki magyar főkonzul az épület bejárása alkalmával.