Megkezdődhet az eszéki óváros eddigi legnagyobb felújítása

0
47

Uniós forrásoknak köszönhetően hamarosan megkezdődhet az eszéki óváros teljes körű felújítása. A Habsburgok által épített, mindmáig lakott, barokk stílusú, csillag alakú erőd új infrastruktúrát kap, és az elbontott falak egy része is újjáépül.

Az eszéki erődrendszer, melyet a megyeszékhely óvárosaként is szoktak emlegetni, Savoyai Jenő parancsára épült a török kiűzése utáni években az egykori török vár helyén, a Zrínyi által 1664-ben felégetett török híd maradványainak közvetlen közelében. A munkálatokat Maximilian Gosseau de Henef osztrák építész vezette, aki holland mintára alkotta meg a komplexumot. Vastag falai mögött 3000 katona állomásozott, és közel száz évig itt volt a császári hadsereg déli szárnyának főparancsnoksága is, amelyet később Péterváradra helyeztek át, ezzel Eszék hadászati jelentősége jelentősen csökkent, ezután csak helyőrség állomásozott a városban.

A horvátul Tvrđanak nevezett létesítmény egészen az első világháború végéig megőrizte katonai jellegét, amikor is a városvezetés az erőd lebontása mellett döntött. Az egykor hatágú csillagot formázó falak közül csak két szakasz menekült meg, a katonai épületekbe pedig családokat költöztettek. A megmaradt részek állaga az idők során jelentősen megromlott, ám a város vezetése még időben felismerte a problémát, ezért a 2000-es évek elején megkezdték a megmaradt létesítmények restaurálását.

– A felújítási munkálatok most egy olyan szakaszhoz értek, melynek részeként a közeljövőben visszaépülhet a lebontott falak egy része, így a mára külön városrésszé vált erőd valamelyest visszanyerheti régi fényét. Mielőtt azonban ez megtörténne, szükséges a teljes infrastruktúra felújítása, hogy a későbbiekben ezért ne kelljen megbontani az elkészült részeket – nyilatkozta a médiának Željko Andraši, az eszéki erőd felújításáért felelős iroda vezetője. Andraši azt is elmondta, hogy a megmaradt falak restaurálása és az egykori katonai kenyérgyár épületének felújítása már a végéhez közeledik, és szinte teljesen megújult a város egykori főtere is. Az irodavezető az infrastruktúra felújítása kapcsán elárulta, hogy már folynak a közbeszerzési eljárások, ez néhány hónapot vesz majd igénybe. A beruházás első szakaszának, az infrastruktúra felújításának értéke 12 millió euró, amit 90%-ban uniós pályázatokból fedeznek, a fennmaradó költségeket a város fogja állni. A kivitelezés várhatóan az év végéig megkezdődik és előreláthatólag négy évig tart, amíg minden utcával végeznek. A városvezetés a beruházástól azt reméli, hogy a felújított erőd több turistát vonz majd a térségbe, írja a sib.hr horvát regionális hírportál.