Megkezdődött az éticsiga-szezon

0
455
06-ticsiga

Hercegszőlős – A múlt héten kezdődött az éticsiga-szezon. Az indulásból arra következtethetünk, hogy a tavalyihoz hasonló gyenge évre lehet számítani. Az átvételi ár sem változott az elmúlt tíz évben, idén is 3 kúna/kg-ra számíthatnak azok, akik ebből szeretnének egy kis mellékjövedelemhez jutni. Hercegszőlősön Molnár Antalék veszik át évek óta az éti csigát.

Annak ellenére, hogy meggazdagodni nem lehet, többen is várják ezt a pár hetes időszakot, amikor némi kis pluszbevételre tehetnek szert az éti csiga szedésével.

Hazánkban az éti csiga szedését a kultuszminisztérium környezetvédelmi osztálya szabályozza, az idény általában április elejétől május közepéig/végéig tart, attól függően, hogy mikor kezdődik az állatok szaporodási időszaka, mert azt követően már nem szabad őket összeszedni. De nemcsak az összes begyűjthető állat mennyiségét korlátozzák, a méretét is, így a 34 mm alatti csigákat nem szabad begyűjteni.

 

Az esős, de meleg időjárásra várva

Az idei idénykezdet semmi jóval sem kecsegtet, hideg van, és eső sem igazán esett mostanában

A hercegszőlősi Molnár Antalék már több mint tíz éve foglalkoznak a csiga átvételével.

Antal szerint össze sem lehet hasonlítani a mostani helyzetet a tíz évvel ezelőttivel, amikor az egy kiló csigáért kapott pénzen egy liter benzint és egy kiló kenyeret is lehetett venni. Azóta az árak a háromszorosára nőttek, a fizetések és a csiga átvételi ára viszont semmit sem változott.

– Azt tapasztaljuk, hogy továbbra is azok gyűjtik, akik számára nem létszükséglet a csigáért kapott pénz. Ezek az emberek általában a munkába indulás előtt, hajnalban kelnek, hogy az aznapi tejre, kenyérre valót megkeressék. A nagyon rossz szociális körülmények között élők közül viszont kevesen hajlandók csigát gyűjteni – mondja Antal, aki hozzáteszi, hogy ma már ők se a kereset reményében foglalkoznak az átvétellel, hanem azért, hogy azoknak, akik évek óta szedik a csigát a szezonban, legyen hol átadniuk a napi „zsákmányt”.

A ládák egyelőre még üresen állnak, mert a szezonnak az esős, de meleg idő kedvez, olyankor akár 500 kilót is behoznak a nap végéig az emberek. Antal szerint korábban volt olyan eset is, hogy már reggel megteltek a rekeszek, és az átvevő cég sofőrjének kétszer is kellett fordulnia, de az elmúlt pár évben sajnos ilyenre nem volt példa.
 

 

A csiga az országhatáron túlra kerül
A Horvátországban összegyűjtött és tenyésztett csigák nagy része Olaszországba, Görögországba, Franciaországba és más európai ország éttermeinek a konyhájában köt ki, ahol aztán ételkülönlegességként kerül terítékre. Hazánkban nem sok fogy belőle, míg a franciák évi 250 ezer tonnát is megesznek évente.

Egy kilogramm ehető hús 4,0-4,5 kiló élő állatból nyerhető a ház és a belek eltávolítása után. A csigákat egyenként kell kézbe venni, a folyamat nem gépesíthető, ráadásul folyó vízben tartják őket, így a feldolgozás rendkívül munka- és energiaigényes. Emiatt kerülhet akár 80-90 kúnába is egy adag éti csiga az éttermekben, vagy az átvételi ár többszörösébe az előkészített és befűszerezett mirelit csiga.

Az éti csiga szezon elméletileg május végéig tart, de azonnal véget ér, ha összegyűlik a megengedett mennyiség.