Megkezdődött az aratás

0
219
belfoldzetva-2008-24

A szakemberek szerint sem a minőségre, sem a mennyiségre nem lehet panasz

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének becslése szerint idén növekszik a világ búzatermelése. Mivel a termelés nem tud lépést tartani a kereslet bővülésével, az árak szélsőséges ingadozására lehet számítani. Ami a hazai búzatermést illeti, mintegy 540 ezer tonnára lehet számítani, ami csak kicsivel haladja meg az ország szükségleteit.

A világ búzatermése 3,4 százalékkal lesz nagyobb az idén a tavalyinál, és várhatóan 676 millió tonnát fog kitenni. Ez a hozamok növekedésének, illetve annak tudható be, hogy nagyobb területen termelnek a gazdák a magasabb árak miatt. Az Európai Unióban 142 millió tonnás termés várható a tavalyi 136 milliót követően.

És amíg az EU-ban nagyobb területen termeltek búzát, hazánkban a tavalyi 168 ezer hektár helyett csak 135 ezer hektáron aratnak búzát (2009-ben 180 ezer hektár). Szakemberek az időjárási viszonyok miatt az idei búzatermést 540 ezer tonnára becsülik, ami csak kicsivel több a horvát szükségleteknél.

A búza kilónkénti árának nem lenne szabad 1,5 kúna alatt lennie. Mezőgazdászaink természetesen legalább kétkúnás árban reménykednek, és a szakemberek is ezt az árat tartják reálisnak.

– Amióta a szakmában dolgozom, nem emlékszem, hogy ilyen korán kezdődött volna az árpa aratása, és természetesen a búzát is korábban kell majd betakarítani idén. A korai aratás egyáltalán nem befolyásolta hátrányosan a gabona minőségét, így mind az árpa, mind a búza kvalitása jó lesz – mondja Szloboda Tibor agrármérnök.

2010-ben összesen 681 ezer tonna búza termett, ami 1,2 tonnával volt kevesebb a 2009-es évi mennyiségnél. A Horvát Kereskedelmi Kamara adatai szerint közel 300 ezer tonna búzát sikerült eladni a külföldi piacokon, ami 63,7 millió dollárt jövedelmezett. Az idei év előrejelzéseit nézve lehetséges, hogy a jó hozamoknak köszönhetően a becsült 540 ezres összhozamnál többet sikerül learatni a búzaföldekről.