Megkezdődött a központi érettségi

174
0530007.48

Április 4-ével kezdődően a horvát nyelvből írt esszével megkezdődött az idei központi érettségi. A központi érettségi eredményétől függ majd a felsőoktatási intézményekbe való bejutás is. Országosan 35 848-an vizsgáznak. A magyar középiskolások április 11-én és június 3-án vizsgáznak anyanyelvből.

Az érettségi vizsga két évszázaddal ezelőtti „kitalálása” óta  minden ország oktatási rendszerében – hol előbb, hol később – meghatározó szerepet kapott. Hazánkban tavaly vezették be az érettségi vizsgák központilag ellenőrzött formáját. A gondosan kidolgozott rendszer „főpróbájára” pedig 2009. március 31. és május 22. között került sor.

Idén pedig már a második generáció érettségizik, összesen 35 848-an jelentkeztek. Az első vizsgára április 4-én került sor, amikor horvát nyelvből írtak esszét a végzős diákok. Emelt színtű vizsgát (A) 21 965-en írtak, akik közül 10 672 a gimnazista, míg 8866 négyéves szakközépiskolai tanuló, hozzájuk még 2427-en csatlakoztak, akik már a korábbi években végeztek. B színtű vizsgára 13 883-an jelentkeztek, közülük 1505 a gimnazista, 10 975 a szakközépiskolás, további 1403 pedig korábban végzett az oktatás külső értékelésével foglalkozó zágrábi központ adatai szerint.

 

Magyar nyelvből és irodalomból április 11-én és június 3-án vizsgáznak

– A kötelező tantárgyak mellett a magyar középiskolások anyanyelvből is érettségi vizsgát tesznek. A megmérettetés első részére április 11-én került sor, ekkor esszét kellett írniuk, itt egy irodalmi és ún. szabad téma közül választhattak a diákok, majd a június 3-ai vizsgán egy több témát is feldolgozó tesztkérdésekből álló feladatsort kell megoldaniuk. A vizsga a négyéves gimnáziumi anyagot foglalja magában, ezért már az éve elejétől előkészítő órákon vehettek részt a diákok, amit elsősorban a szakközépiskolások miatt szerveznek meg az iskolák, de a gimnazisták jelentős része is részt vett rajtuk – mondja Varga Erna tanügyi főtanácsos.

Eszék-Baranya megye területén idén 2500-an érettségiznek, köztük van az eszéki iskolaközpont nyolc diákja is.

 

Érettségi előkészítő tanfolyamokért ezer kúnát is elkértek

Számos kiadvány látott napvilágot Vizsgakérdések címmel. Egyes szülők akár 500 kúnát is hajlandók ezekre áldozni. Kihasználják ezt a továbbképzéssel foglalkozó intézmények, cégek is, és mint mindenben, úgy az érettségiben is sokan meglátták a pénzszerzési lehetőséget. Több továbbképzési központ és nyelviskola is indított érettségi előkészítő tanfolyamokat, ahol a  tantárgyankénti 50 óráért 1000 kúnát is elkérnek. Ami nem kis pénz, amennyiben egy diák több tantárgyból is kénytelen előkészítőre járni, ennek ellenére 200-nál is több hallgatója van pl. az eszéki Linguanak. Vagyis a nehéz anyagi helyzet ellenére a szülőknek semmi sem drága, ha gyerekük jövőjéről van szó.