Megjelentek az Economica Hungarica új pályázatai

517
Palizs-Tóth Hajnalka

A magyar kormány idén is segíti a horvátországi magyarokat, ezért újabb támogatást biztosít a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiájának végrehajtására. Új pályázatait február 26-án hirdette meg az Economica Hungarica Alapítvány (EHA).

A magyar kormány a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján immár negyedik gazdaságfejlesztési pályázatát hirdette meg február végén. Az aktuális kiírás a szülőföldön való boldogulást hivatott segíteni, és a közösség szélesebb rétegeihez szól. A részletekről az EHA igazgatóját, Palizs-Tóth Hajnalkát kérdeztük.

– Az idei első körben három pályázat kiírására kerül sor, melyek a szülőföldön való könnyebb boldogulást és megmaradást hivatottak elősegíteni. Lehet pályázni vállalkozásindításra, falusi ház vásárlására, illetve mezőgazdasági földterület megvételére, de az év folyamán várhatóan további pályázatok is lesznek – mondta Palizs-Tóth Hajnalka igazgató.

Fiatal házaspárok és mezőgazdászok, figyelem!

Az előző évekhez hasonlóan a magyar kormány idén is támogatja a fiatal házaspárokat, illetve a gyermeküket egyedül nevelő szülőket, ha falusi házat szeretnének vásárolni. A támogatás összege maximum 6,5 millió forint (kb. 135 ezer kúna), ami legfeljebb a megvásárolni kívánt ingatlan 75%-át teszi ki, ám ez az összeg adóköteles. Jelentkezni szeptember 15-éig lehet.

A családi gazdaságok és vállalkozások tulajdonosai pályázhatnak mezőgazdasági földvásárlásra. A támogatás intenzitása ebben az esetben 50 százalék, ám az odaítélendő summa nem haladhatja meg az 5,5 millió forintot (115 ezer kúna), illetve szántóföld esetén a hektáronkénti 1,7 millió (35 ezer kúna), gyümölcsös esetében pedig a 2,5 millió forintot (52 ezer kúna). A pályázat benyújtásának határideje szeptember 15.

2018-ban 200, a programban sikeresen pályázó horvátországi magyar vállalkozó írhatta alá Kórógyon a támogatásról szóló szerződést

Vállalkozni szándékozó vagy kezdő vállalkozók is pályázhatnak

Idén is lehetőség van saját cég indítására pályázniuk a vállalkozó szellemű horvátországi magyaroknak. Az pályázhat, aki korábban még nem rendelkezett saját vállalkozással, vagy 2020. január 1. után nyitotta meg cégét. A támogatás 100%-os, így elszámolhatók az alapítási költségek és az eszközbeszerzés is. A nyertes pályázóknak először egy vállalkozási alapismeretekről szóló kurzuson kell részt venniük, aminek sikeres elvégzése után vághatnak bele a projektbe. Az igényelhető támogatás összege maximum 2,8 millió forint (58 ezer kúna). A pályázatot március 26-ig kell benyújtani.

A pályázatokat az alapítvány online formában várja, ám azok benyújtása előtt minden esetben egyeztessenek az érdeklődők a következő telefonszámon: 031/210-094. A pályázatok csak Eszék-Baranya és Vukovár-Szerém megye meghatározott településeinek lakóira vonatkoznak.

Jankovics: Köszönjük Magyarország kormányának, hogy idén még több támogatásban részesülnek a horvátországi magyar gazdálkodók!

Jankovics Róbert, a HMDK elnöke arra buzdít mindenkit, hogy éljenek a pályázati lehetőséggel.

– Köszönjük a magyar kormány hathatós segítségét és azt, hogy a horvátországi magyar gazdálkodók támogatására idén még több forrást különítettek el. Mindez nagy segítség az itt élő magyar emberek számára; reményeink szerint e támogatások hozzájárulnak ahhoz, hogy a helyi magyarság a szülőföldjén tudjon boldogulni – mondta Jankovics Róbert.