Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai

35

Megjelentek a Szülőföldön magyarul program idei pályázati felhívásai, május 3-ig várják a jelentkezéseket – jelentette be Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Budapesten. A kérelmeket kizárólag elektronikusan, az újonnan létrehozott mipont.hu oldalon lehet benyújtani.

Az államtitkár a programot ismertető sajtótájékoztatón elmondta, a magyar oktatás a megmaradás legfontosabb alapja Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt. Ezért a magyar kormány kiemelten figyel az oktatásra, a bölcsődétől a felsőoktatásig támogatást nyújtanak.

Rámutatott: a magyar oktatási támogatás különböző csatornákon keresztül zajlik, ezek közül a legfontosabb a Szülőföldön magyarul program, ami még 2002-ben indult el.

Az oktatási-nevelési támogatás és a hallgatói támogatás összege egyaránt jelentősen nőtt tavaly, az addigi 22 500 forint helyett 2023 őszétől minden magyar gyermek, illetve hallgató után százezer forintos támogatás jár. Idén is biztosítják a megemelt összeget – jelezte Potápi.

A juttatást éves szinten mintegy 220 ezer erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, horvátországi és muravidéki gyermek, illetve felsőoktatási hallgató után biztosítják.

Az idei év újdonsága, hogy a Rákóczi Szövetség kiemelt partnerré vált a program lebonyolításában – közölte Potápi.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke arról tájékoztatott: egy olyan digitális platformot alakítottak ki, amely segítséget kínál a Szülőföldön magyarul program pályázatainak benyújtásához.

Kiemelte: a mipont.hu oldal egyszerűbbé, kényelmesebbé teszi a kérelmek benyújtását, és közvetlen kommunikációt biztosít a szülők, fiatalok számára. A szülők, illetve pályázó fiatalok a regisztráció után kiválasztják azt az oktatási intézménytípust, amelyet látogatnak, és ezután országspecifikusan lehet kitölteni a szükséges pályázati dokumentumokat. Oktatóvideók, beépített mechanizmusok, chatbot is segítik a pályázókat – jelezte.

Amennyiben a támogatási kérelmek benyújtásával kapcsolatban kérdések merülnek föl, hívják a 031-275-480-as telefonszámon a pályázat horvátországi lebonyolítóját, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumát, ahol mindenben a pályázók segítségére lesznek.