Meghalt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság uralkodója

17

A Buckingham-palota szeptember 8-án bejelentette, hogy a skóciai balmorali kastélyban elhunyt II. Erzsébet, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának és további 14 ország uralkodója. A királynő 96 éves volt, 1952 óta ült a trónon. Ő volt a negyvenedik angol–brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster-apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

Erzsébet királynő 1926-ban született Londonban, apja VI. György király volt, aki a második világháború idején uralkodott a brit szigeteken.

A 25 éves Erzsébet a történelem hatodik királynőjeként ülhetett a brit trónra: formális megkoronzására 1953. június 2-án került sor.

Férje Fülöp herceg volt, akihez 1947-ben ment férjhez, és aki 2021-ben hunyt el 99 évesen.

Erzsébet négy gyermek édesanyja volt, közülük a most 74. életévét töltő Károly walesi herceg a trónörökös, Erzsébet halálával ő lesz az Egyesült Királyság következő uralkodója.

I. Erzsébet volt a leghosszabb ideig hatalmon levő brit uralkodó, aki már a második világháború idején is ellátott közfeladatokat. Uralkodóként olyan jelentős eseményeket élt meg, mint a Brit Birodalom végső széthullása, a falklandi háború, az Egyesült Királyság uniós csatlakozása, majd az EU-s tagság megszűnése, az ír-konfliktus, valamint az ahhoz kapcsolódó terrortámadások, az ír kérdés rendezése, és a skót függetlenségi népszavazás.

A brit alkotmányos monarchiában II. Erzsébet szerepe államfőként az államigazgatásban erősen korlátozott volt, kormányzati feladatokat egyáltalán nem látott el. A régóta uralkodó királynőt ugyanakkor rendkívüli tisztelet övezte, aki az egyes válságok során rendszeresen egyeztetett a brit miniszterelnökökkel – akikből egyébként 15 is volt hivatalban Erzsébet hosszú uralkodása alatt. A királynő uralkodása során népszerű volt a brit polgárok körében, ő töltötte be az Anglikán Közösség egyházfői szerepét.

Halála esetére már évtizedekkel korábban elfogadtak egy protokollt az Egyesült Királyságban, amelynek kidolgozásában egyébként maga Erzsébet is részt vett. A halálhírt először a családtagok, majd a miniszterelnök tudta meg, mielőtt nyilvánosan bejelentették azt (a kormányzati és királyi kódnyelven a “London Bridge is down” jelenti a királynő halálát).

A királynő halála után 12 napos hivatalos gyászidőszak indult, a következő eseményekkel:

  • A királynő testét a Parlamentbe viszik, a temetéséig a Westminster teremben helyezik el.
  • A BBC felfüggeszti az összes műsorát, majd a gyász ideje alatt 12 napig nem sugároznak vígjátékot.
  • A Szent Jakab-palotában összehívják a tanácsot, hogy hivatalosan is kijelentsék, Károly herceg lett a király.
  • A tanács hűséget fogad Károly hercegnek, Károly herceg pedig hűséget fogad a parlamentnek és az anglikán egyháznak.
  • Megváltozik a Nemzeti Himnusz szövege, megváltoznak a postai bélyegek és elkezdik az új pénzek nyomtatását.
  • A Londoni Értéktőzsdét a királynő temetésének napjára zárolják

A királynő temetésének lebonyolítása Norfolk hercegének feladata, a temetés napjára az egész országban munkaszüneti napot rendelnek el.