Megérkezett a „Szülőföldön magyarul“ támogatás

207
07-tamogat

Eszék – Idén több mint ezer pályázatot nyújtottak be a szülők nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásra. A napokban megtörténik a támogatások átutalása is.

Megkezdődött a határon túli magyar kérelmezők számára az idei oktatási-nevelési támogatások utalása. Lélfai Koppány, a Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) új vezetője az MTI-nek elmondta, hogy az idén életbe lépő banki átutalásoknak köszönhetően jelentős megtakarításra számítanak, amit korábban a lebonyolító szervek működése és a postai költségek emésztettek fel. Az érintettek így az előző évhez képest korábban juthatnak hozzá a támogatásokhoz. Tájékoztatása szerint Erdélyből mintegy 110 ezer kérelem érkezett, a Felvidékről 48 ezer, a Vajdaságból közel 25 ezer, Kárpátaljáról 20 ezer, Horvátországból több mint ezer, Szlovéniából pedig közel 400 kérelmet regisztráltak. Az utalások szeptember kilencedikén elkezdődtek. A gyorsabb utalásnak köszönhetően a támogatottak – várhatóan Erdélyben is, ahonnét a legtöbb pályázat érkezett – még idén megkaphatják a juttatásokat, szemben az elmúlt tanévvel, amikor volt, aki csak februárban kapta meg az összeget. Kitért arra is, hogy az iskoláztatási támogatásokra mintegy 5,4 milliárd forint áll rendelkezésre.

 

Horvátországban 1049 kérelmező számíthat a támogatásra

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma által működtetett Szülőföldön Magyarul Pályázati Iroda tájékoztatója szerint a tavasz folyamán 1061-en igényeltek nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást. Közülük 1049-nek a kérelmét kedvező elbírálásban részesítették, így a szülők hozzájuthatnak a magyar Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által biztosított egy összegű támogatáshoz.

– A támogatásra azok a diákok és egyetemi hallgatók pályázhattak, akik a magyar tannyelvű oktatás valamelyik formájában részesülnek a horvátországi oktatási intézményekben. Idén a magyar nyelvű óvodákba járó gyerekek szülei is nyújthattak be kérvényt. A támogatások összege forintban változatlan maradt: a diákok 22 400 Ft-ot, az egyetemi hallgatók pedig 2 800 Ft-ot igényelhettek, utóbbira nem érkezett be kérelem.  A támogatások átutalására szeptember 27-én kerül sor, mely idén kúnában 591,18. Arra kérem a szülőket, mielőbb ellenőrizzék, hogy gyerekük számlájára megérkezett-e az összeg – amennyiben ez nem történt meg, jelezzék a 031-275-480-as telefonszámon – nyilatkozta lapunknak Pálinkás Krisztián, a horvátországi Szülőföldön Magyarul Pályázati Iroda vezetője.