Megépülhet végre a kollégium Eszéken

1407

A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban (HMOMK) 18 év alatt sem sikerült elindítani a kollégium építését, habár a projekt és az ún. lokációs engedély már hét éve elkészült. Mindvégig a pénz, illetve a politikai akarat hiányzott. De csak mostanáig. Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője pár hónappal a megválasztása után a programjában tett ígéreteknek megfelelően elérte azt, hogy megkezdődjenek a tárgyalások az illetékes minisztériumban a diákotthon-építés ügyében.

A horvátországi magyarság legfontosabb intézménye, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ, amely kétnyelvű óvodának, általános iskolának és középiskolának is helyet ad, 1999 szeptemberében nyílt meg. Szinte már akkor világossá vált, ahhoz, hogy maradéktalanul betölthesse szerepét, elengedhetetlen egy diákotthon megépítése, amelynek köszönhetően a távolabbi régiókból is érkezhetnének diákok, de a drávaszögi falvak tanulóifjúsága számára is nyitva állna.

Sajnálatos tény, hogy 18 éve nem sikerült elindítani a kollégium építését, habár a tervrajz és a lokációs engedély már hét éve megvan. Mindvégig a pénz, illetve a politikai akarat hiányozott.

Mindmáig.

Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, választási ígéretét betartva, már decemberben megbeszélést folytatott Pavo Barišić oktatási miniszterrel a magyar oktatás ügyében, többek között a HMOMK kollégiumának az építéséről is beszéltek. Ennek eredményeként a múlt héten egy szélesebb körű tárgyalásra is sor került Zágrábban, az oktatási miniszter kabinetjében, amelyen részt vett Andócsi János, a HMOMK igazgatója,  Matko Glunčić és Hrvoje Šlezak államtitkárok, valamint Momir Karin miniszterhelyettes és Monika Vričko, a középiskolai oktatásért felelős főosztályvezető.

Jankovics Róbert elmondta, hogy a megbeszélés eredményes volt.

– Az oktatási minisztérium elfogadta indoklásunkat egy kollégium építésének a szükségességéről, és engedélyezte, hogy az iskolabizottság elindítsa a diákotthon működtetetéséhez szükséges jogi folyamatot. Itt elsősorban az alapszabály módosítására és tevékenységi körének a bővítésére gondolok, amelyhez a minisztérium jóváhagyása is szükséges – fejtette ki Jankovics.

Ezzel párhuzamosan a minisztérium elindítja a horvátországi iskolahálózat bővítési javaslatának a kormány elé való beterjesztését is, amelyben helyet kap a HMOMK kollégiuma is. Ami az engedélyeket illeti, még csak az építési hiányzik, és kezdődhet a legfontosabb munka, az építkezés.

– Ami pedig a beruházás anyagi részét illeti, több megoldás is szóba került, de végleges válaszra a jogi folyamat befejezéséig kaptunk ígéretet. Előző tárgyalásaim alapján a projekt mögé állt a horvát kormány is, és része lesz a magyar kisebbség operatív kormányprogramjának is, amely hamarosan a kabinet napirendjén fog szerepelni. A program kidolgozására kinevezett kormánybizottság tagja vagyok én is. Bízom benne, hogy a két ország közötti kisebbségi vegyes bizottság ajánlásaiban továbbra is fontos szerepet kap majd a horvátországi magyar nyelvű oktatás megtartásához nélkülözhetetlen diákotthon.

Rendkívüli korrektség és jó hangulat jellemezte mindkét tárgyalást, így bizakodó vagyok – nyilatkozta lapunknak parlamenti képviselőnk.

 

Andócsi János

A múlt keddi tárgyalással kapcsolatosan derűlátó Andócsi János, a HMOMK igazgatója is.

– Örömmel tapasztaltam, hogy a lehető legmagasabb szinten tárgyaltunk képviselő úrnak köszönhetően az oktatási minisztériumban. Ez is azt bizonyítja, hogy valós támogatásról van szó. Képviselőnknek hála az oktatás ügye prioritást élvez, aminek a hatására az országos politika is kiállni látszik mellette. Én is bizakodó vagyok, hogy a probléma gyorsan meg fog oldódni – mondta Andócsi János.