Megemlékeztek a pélmonostori rendőrkapitányság elleni támadásról

0
79

A pélmonostori rendőrkapitányságot 1991. augusztus 13-án érte először szerb támadás. Azon a napon két szolgálatot teljesítő rendőr, Zoran Sinanović és Marijan Kuzman is elesett. Róluk és a honvédő háború többi áldozatáról emlékeztek meg a múlt héten Pélmonostoron.

Múlt pénteken Pélmonostoron megemlékeztek a helyi rendőrkapitányságra és az ott szolgálatot teljesítő rendőrökre 1991. augusztus 13-án mért szerb támadás áldozatairól. Zoran Sinanovićot és Marijan Kuzmant tőrbe csalták munkavégzés közben a település bejáratánál, ahol megölték őket. Sinanović és Kuzman a honvédő háború első drávaszögi áldozatai.

Az ők és a háború többi áldozatának tiszteletére rendezett megemlékezés szentmisével kezdődött a katolikus templomban, majd pedig a résztvevők közösen vonultak a rendőrkapitányság előtti emléktáblához. Napjainkban az alattomos támadás napját a horvát-baranyai rendőrség megalakulása kezdetének tartják.

“Azokban a napokban csak kevés horvát és magyar nemzetiségű rendőr maradt e vidéken, akik fegyverzet nélkül, vagy legfeljebb saját pisztolyukkal védekezhettek”

A pélmonostori rendőrkapitányság parancsnoka, Anto Prgomet azt mondta, biztos abban, hogy emlékük soha nem fog elhalványulni, ők az életüket adták Horvátországért.

– Azokban a napokban csak kevés horvát és magyar nemzetiségű rendőr maradt e vidéken, akik fegyverzet nélkül, vagy legfeljebb saját pisztolyukkal védekezhettek – tette hozzá Slavko Krajnović, a Baranyai Rendőr Honvédők Egyesületének elnöke.