Megemlékezések Vukovár ostromának a 27. évfordulóján

0
98

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) és a Vukovári Magyarok Egyesülete az idei évfordulón is megemlékezett Vukovár város mintegy 5000 áldozattal járó 87 napos ostromáról.

A békés reintegráció (1997) óta Vukovár életében november a város elestére való emlékezés hónapja, de egyúttal a nemzeti büszkeségé is. Ebben a hónapban emlékeznek a város hős védőire, akik a túlerővel szembeszállva életük árán védték hazájukat, otthonukat.

A Vukovári Magyarok Egyesülete minden év november 16-án emlékezik meg a város ostromának magyar áldozatairól a helyi emléktemetőben.
A vukovári magyarokon kívül számos más településről is érkeztek emlékezők. Először Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke szólt az egybegyűltekhez. Hangsúlyozta Vukovár védőinek a hősiességét és hazaszeretetét, és felolvasta a város ostroma során elesett 52 magyar áldozat nevét. Ezt követően emlékkoszorúkat helyeztek el a jelenlévők.

A megemlékezésen részt vett többek között Obradović Ena, az eszéki magyar főkonzulátus külgazdasági attaséja, valamint Szendrői László, a zágrábi magyar nagykövetség katonai attaséja.

A megemlékezést a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.

A HMDK országos elnökségének tagjai is fejet hajtottak

Másnap, november 17-én a HMDK országos elnöksége Vukováron, a helyi Magyarok Otthonában ülésezett. A tanácskozás után a szervezet elnökségének tagjai ellátogattak a város háborús emlékhelyeire. Először a vukovári kórházba mentek, ahol Jakumetović Rozália egykori túlélő vezette körbe őket és mesélte el mindazt, amit 1991-ben átélt a város 87 napos ostroma alatt. Ezt követően az emléktemetőben tisztelegtek a hősök előtt, illetve az ovčarai tömegmészárlás helyszínén.

Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy minden horvátországi magyar megtudja, mi is történt Vukováron 1991 őszén. Ezért is döntöttünk úgy, hogy itt tartjuk meg soros elnökségi ülésünket, mely után bejártuk a város emlékhelyeit – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke.

Szentlászló védői az emlékezés menetében

Vasárnap Horvátország minden tájáról és a szomszédos országokból is tízezrek érkeztek Vukovárra, hogy a város elestének a 27. évfordulóján tisztelegjenek az áldozatok emléke előtt. A kórháznál tartott megemlékezés után a résztvevők gyalog tették meg a háború áldozatainak emlékét őrző temetőig az öt és fél kilométeres utat, ahol megkoszorúzták az emlékművet. A horvát nemzeti lobogókkal és csapatzászlókkal vonuló tömegben a helyiek és a hozzátartozók mellett ott volt Kolinda Grabar-Kitarović államfő, Gordan Jandroković házelnök és Andrej Plenković miniszterelnök is. A menetben részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is, aki Kocsis Lászlóval, Szentlászló védelmének a parancsnokával és Kelemen Dezsővel közösen – aki ugyancsak fegyverrel a kezében harcolt szülőfalujában – rótta le tiszteletét. Az emlékmenetben ott volt Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, valamint a HMDK központi irodájának munkatársai is. (hd)