Megcsodálták a Drávaszög nevezetességeit

0
42

A Dežanovaci Magyarok Közösségének tagjai Eszékre és a Drávaszögbe szerveztek egynapos kirándulást, a látogatás során megismerkedtek magyar falvaink nevezetességeivel, gasztronómiájával.

A Dežanovaci járás Daruvár közelében található. A 2011-es népszámlálás szerint itt száztizenegyen vallották magukat magyarnak. A helyi iskolában magyar anyanyelvápolás folyik, a Dežanovaci Magyarok Közössége 2012-ben alakult meg, a keretei között tánccsoport és női kórus is működik. Egy hónappal ezelőtt tartották hagyományos rendezvényüket, a magyar kultúrnapot, melyre elsősorban a környék magyar egyesületeit hívták meg.

A szervezet legutóbbi programja egy kirándulás volt Eszékre és a Drávaszögbe, melynek során a résztvevők megismerkedtek a vidék látnivalóival. Eszéken az óvárost és a központot, benne a katedrálist nézték meg, majd a Drávaszögbe érve nem hagyták ki a Kopácsi-rétet, Várdaróc, Csúza, Kopács és Karancs nevezetességeit.

– Horvát-Baranyában minden helynek, minden településnek megvan az egyedi szépsége, legyen szó természeti vagy kulturális értékekről, de a helyi gasztronómia, a borutak is különleges élmény volt számunkra – nyilatkozta lapunknak Jarža Elika, a Dežanovaci Magyarok Közösségének elnök asszonya, köszönetét fejezve ki Szabó Snježanának, a Daruvári Magyarok Egyesülete vezetőjének, aki vállalta az idegenvezető szerepét. Hálásak továbbá a magyar állami támogatásért, a kirándulás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásából valósult meg.