Megcsalatva élni

0
7

Elviselhetetlen érzelmi gyötrelmet és a meghitt kapcsolat kihűlését okozza az a felismerés, hogy társunknak viszonya van valakivel. L. tizennyolc évig élt úgy, hogy tudta, férjének szeretője van.

A helyzet először szörnyűnek tűnt, de L. úgy döntött, hogy a gyerekei miatt kibírja. Amikor rájött a dologra, nagyon megalázva érezte magát. Amikor számon kérte férjétől, az nem is tagadta, sőt hozzátette, mindig is megcsalta, mert ő ilyen. De ez a nő most más, rá több időt szeretne szánni, legalább két napot hetente.

L. hónapokig szenvedett, de önbecsülése győzött és elhatározta, hogy nem csinál cirkuszt belőle, nem fog elválni, egyszerűen átköltözött a másik szobába és lassan hozzászokott ahhoz, hogy férje szerdán és szombaton nincs otthon.

L. a döntését soha nem bánta meg, mert csekély jövedelméből nem tudta volna eltartani a gyerekeit. Férje jómódot teremtett, és így a gyerekek is mindent megkaptak.

A legközelebbi ismerősök sem nagyon vették észre, hogy a házasságuk nem valódi házasság. Hiába dúlt benne a szomorúság, a bánat, a düh, próbált mindig higgadt lenni társaságban is. Így éltek mindaddig, míg férje egy autóbaleset során kómába nem esett.

L. egy hétig ült a kórházi ágya mellett, és próbálta elfelejteni addigi meggyötört életét. Gyermekei apja miatt aggódott most. Férjének olyan fejsérülése volt, hogy az egyik szemére megvakult. Az ortopédián lábra állították ugyan, de csak segítséggel tudott járni és a kezeit is nehezen használta. Így adták haza a kórházból. Ezen idő alatt még telefonon sem érdeklődött a szerető.

L. minden erejét összeszedte, hogy ápolhassa a férjét. Előnyugdíjaztatást kért, hogy otthon lehessen, mert férje magatehetetlen lett. Egyikük sem emlegette az elmúlt tizennyolc évet. Még azt sem kérdezték, hogy megérte-e egymást cserbenhagyni. Elfogadták az adott helyzetet már a felnőtt gyerekek miatt is.

L. elszánt feleség volt, aki tudatosan és felelősségteljesen teljesítette kötelességét, de már minden érzelem nélkül. Megrogyott házasságát már nem akarta helyrehozni, csak arra vágyott, hogy legyen ereje és hite ezt a kapcsolatot emberi módon végigvinni, mert a bölcs asszony felül tud emelkedni a női sérelmen. Nincs megbocsátható hűtlenség, csak beletörődés és életre szóló bizalomvesztés.