Megalakultak az első kisebbségi önkormányzatok

0
196
Pélmonostor

A május 5-én lezajlott kisebbségi önkormányzati választásokon a HMDK történelmi sikert ért el. A szervezetnek országos szinten a képviselői helyek 85%-át sikerült megszereznie, Eszék-Baranya megyében a 96%-át, a 38 önkormányzatból 33-at a HMDK vezet. Az első két kisebbségi önkormányzat Pélmonostoron és Eszéken alakult meg.

Hétfő délután a pélmonostori városháza tanácstermében tartotta meg alakuló ülését a kisváros magyar kisebbségi önkormányzata. A 15 tagú testületbe 10 HMDK-s képviselő jutott be. A pélmonostori magyarok körében soha nem volt ilyen magas a részvételi arány a választáson, ami azt is mutatja, hogy milyen nagy volt az elégedetlenség az eddigi kisebbségi önkormányzat munkájával kapcsolatban.

Az alakuló ülésen megjelent mind a 15 képviselő, akik ellenjelölt nélkül, egyhangúlag megválasztották Kovács Ferencet (HMDK) a testület elnökévé, Szloboda Tibort (HMDK) pedig alelnöknek.

– Mindenekelőtt szeretném megköszönni a választóknak a hatalmas bizalmat, ígérem, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk a helyi magyarságért. Első dolgunk adminisztratív jellegű lesz, átnézzük, mit hagytak ránk elődeink, és csak ezt követően tudunk tervezni – mondta Kovács Ferenc, a pélmonostori magyar kisebbségi önkormányzat frissen megválasztott elnöke.

Eszéken is megtartották az alakuló ülést

Egy nappal a pélmonostori ülés után, kedden az eszéki városházán is megalakult a helyi magyar kisebbségi önkormányzat. A 15 tagú tanácsba (önkormányzatba) a Népkör és a HMDK közös listájáról került be az összes képviselő. A tanács elnöke dr. Szántó Tibor (HMDK) lett, alelnöke pedig Magdika Dániel (Népkör).

Eszék

– Számunkra a választás egyik legfontosabb üzenete az, hogy végre sikerült az eszéki magyarság megosztottságát megszüntetni, hiszen a HMDK és a Népkör közös listát állított. Bízom benne, hogy az együttműködés a jövőben is folytatódik, hiszen összefogva többet tudunk tenni a közösségünkért – mondta dr. Szántó Tibor, az önkormányzat frissen megválasztott elnöke.

Magdika Dániel, a Népkör elnöke bejutott az Eszék-Baranya megyei magyar kisebbségi önkormányzatba is, az eszéki magyar kisebbségi önkormányzatban pedig az alelnöki posztot fogja betölteni a most kezdődő mandátumban. Céljaik közt szerepel a város minden magyar nemzetiségű lakosának a „megtalálása” és megszólítása.

– Eszéken a népszámlálási adatok szerint közel ezer magyar él, ám a hagyományőrző tevékenységben és a magyar kultúra ápolásában ennek csupán töredéke vesz részt. Célunk éppen ezért a város teljes magyarságának a „felkutatása” és bevonása az Eszéken zajló magyar kulturális életbe, melyet továbbra is fenn kívánunk tartani – mondta Magdika Dániel, Eszék város magyar kisebbségi önkormányzatának újdonsült alelnöke. (hd)