Megalakult az új összetételű horvát parlament

700

Múlt pénteken megtartotta alakuló ülését az új összetételű horvát parlament, amely elnökéül Božo Petrovot, a Híd Függetlenek Listája (Most) jelöltjét választotta meg.

Božo Petrov volt az egyetlen jelölt a házelnöki tisztségre. Az új parlamenti elnököt 132 igen szavazattal, egy ellenében, 12 tartózkodás mellett választották meg a 151 tagú szábor elnökének.

Petrov, aki egyben a Híd elnöke is, 1979-ben született a Neretva-parti Metkovićban. A bosznia-hercegovinai Mostarban kezdte az orvosi egyetemet, majd Zágrábban folytatta tanulmányait, pszichiátriára szakosodott. Tanulmányai elvégzése után a mostari kórház vezető szakorvosaként dolgozott.

Petrov a Hidat 2013-ban alakította meg, olyan rendszerbíráló értelmiségi fiatalokat gyűjtött maga köré, akik korábban soha nem vettek részt aktívan a politikában. Két évig volt Metković polgármestere. A tavaly novemberi parlamenti választásokon, a protestszavazóknak köszönhetően, a Híd 19 mandátumot szerzett a horvát törvényhozásban, és nélküle egyik vezető párt sem tudott kormányt alakítani. A Híd végül a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) mellett döntött, ám a két párt közötti nézetkülönbségek végül fél éven belül a kormány bukásához vezettek.

A parlamenti elnök posztját rotációs alapon két évig a Híd, két évig a HDZ képviselője tölti majd be. (mti/mt)