Megalakult az EtnoNatura Egyesület

153
08-etnonatura-alakul

Várdaróc – Szombaton került sor az EtnoNatura természetvédelmi és vidékvédelmi Egyesület alakuló ülésére.

A Baranya-háromszögben a legtöbben a mezőgazdaságból élnek, sajnos az ágazat több sebből vérzik. A régió természeti adottságai kitűnőek, kulturális sokszínűségével pedig a falusi turizmus melegágya lehetne. Sajnos azonban csak keveseknek sikerül kihasználniuk a lehetőségeket.

A várdaróci Tórizs István természetvédelmi mérnök kezdeményezésére került sor az EtnoNatura Egyesület létrehozására, amelynek célja, hogy segítsen megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyeket kihasználva a baranyai termelés és a turizmus is felvirágozhatna. Szombaton a várdaróci helyi választmány irodájában került sor az alakuló ülésre.

– Egy olyan természetvédelmi és vidékvédelmi szervezet létrehozása a cél, amely a regionális természeti értékek megóvásán és fejlesztésén túl az emberek helyben maradását, a vidéki létet, a minőségi helyi termékek előállítását és értékesítését hivatott segíteni, az emberek környezetükkel való harmonikus együttélésének ösztönzése révén. Törekszünk továbbá a természeti értékek és természetvédelmi célkitűzések, hagyományos művelési és gazdálkodási módok megismertetésére, népszerűsítésére. Ennek érdekében előadássorozatot tervezünk meghívott előadókkal, akik beszámolhatnának máshol már jól működő mezőgazdasági eljárásokról – nyilatkozta lapunknak Tórizs István, az EtnoNatura Egyesület elnöke.

 

Több programot is terveznek idén

Az egyesület kutatások és programok szervezését szorgalmazza a vidéki tájba foglalt biológiai sokféleség megőrzése érdekében. A fenntarthatóság szellemében történő szaktanácsadással, támogatási rendszerek bevezetésével próbálja segíteni az embereket.

– A jövőben szeretnénk együttműködni más nemzeti és nemzetközi szervezetekkel is. Ennek tükrében támogatni kívánjuk a természeti folyamatokkal összhangban történő tájhasználatot, etno-ökológiai kutatásokat indítványoznánk, élőhelyek rehabilitációját végezzük. Az egyesülethez bárki csatlakozhat, tagjainkat pedig folyamatosan tájékoztatni fogjuk a különféle támogatási rendszerekről, pályázati lehetőségekről. Emellett szeretnénk majd különféle programokat is meghonosítani, a nyár elején például egy vásárt kívánunk szervezni, ahova a vidék őstermelőit várjuk majd – tudtam meg Istvántól.

Az egyesület legfőbb célja, hogy országunk legelmaradottabb területén fejlődést „provokáljanak”, amihez természetesen a helyi lakosság nyitottságára, tenni akarására, együttműködésére is szükség van.