Megalakult a Kiskőszegi Kisasszonyok népi tánccsoport

246
cimlap-kiskszegi-kisasszonyok-1

Kiskőszeg – Múlt csütörtökön immár második próbáját tartotta a HMDK kiskőszegi alapszervezete keretei között nemrég alakult Kiskőszegi Kisasszonyok női tánccsoport.

Múlt csütörtökön este magyar muzsika hallatszott ki a kiskőszegi HMDK-alapszervezet felújított székházából. Odabent tizenkét fiatal hölgy igyekezett lelkesen elsajátítani a koreográfia alaplépéseit, amellyel hamarosan már színpadon szeretnének bemutatkozni mint a Kiskőszegi Kisasszonyok nevet viselő népi táncegyüttes.

Egy helyi választmányi ülésen vetette fel valaki, hogy Kiskőszegen tánccsoportot lehetne alakítani, hiszen lenne iránta érdeklődés. Sipos Sándor, a HMDK kiskőszegi alapszervezetének elnöke feltétlen támogatásáról biztosította a csoportot, és rendelkezésükre bocsátotta a nemrég felújított székházat. Labrovics Szandra vállalta a tánccsoport vezetését.

– Én 1991 előtt is táncoltam, és úgy éreztem, hogy másokat is érdekelne a dolog. Kiskőszegen sok a „belevaló” fiatal nő, akik nagyon örülnek ennek a lehetőségnek. Tízen kezdtük, azóta szinte folyamatosan érkeznek újabb jelentkezők, akiket szeretetettel látunk a sorainkban – nyilatkozta lapunknak Szandra.

 

Februárban lépnek majd először színpadra

Ugyan még csak most kezdték a munkát, koreográfusuk, a vajdasági Gombosról átjáró Bogyó Izabella rendkívül bizakodó.

– Két kodályos, magyaros koreográfiát kezdtünk el gyakorolni. Úgy választottuk a zenét, hogy az összhangban legyen a kiskőszegi népviselettel, amelyet magyaros színek és motívumok jellemeznek. A hölgyek hozzáállása kitűnő, jó ritmusérzékkel rendelkeznek, így szerintem heti kétszeri próbával két hónap alatt színpadképes produkcióval tudunk majd előállni.

A vajdasági koreográfusnak a kiskőszegi már a második horvátországi csoportja, hiszen a Vukovári Magyarok Egyesületének tánosaival is ő foglalkozik.

 

Kiskőszegi népviselet és zenekari kíséret

A kiskőszegiek között nem csak sok táncos lábú, de zenész alkat is található, akik zenekarrá álltak össze, elsősorban az új tánccsoport élőzenés kíséretének céljából.

– Tudjuk, hogy milyen sokat számít egy zenekari kíséret a fellépéseken, és mivel falunkban élnek muzsikálni tudó emberek, létrehoztunk egy zenekart, akik betanulnák a dallamokat, és a menyecsketánccsoportot minden fellépésükre elkísérhetnék. Emellett pedig azt szeretnénk, ha a táncosok egy régi, kiskőszegi népviseletet vennének föl, amely jellegében leginkább a kalocsai népviselethez hasonlít. Az öltözéken a magyar nemzeti színek dominálnak, valamint jár hozzá egy piros csizma és egy párta is. Van egy mintapéldányunk, már csak anyagi támogatásra lenne szükség ahhoz, hogy megvarrassuk a többit is a táncosok számára – tudtam meg Sipos Sándortól.

A Kiskőszegi Kisasszonyok a téli hónapokat szorgalmas gyakorlással fogják tölteni, hogy februárban, első bemutatkozó fellépésükkel tetszést arassanak.