Megalakult a Horvát-Magyar Európai Panoráma

0
136
hmep-megalakulasa

Drávaszabolcs – 2011. december 9-én, pénteken – azon a napon, amikor a horvát ügyvezető miniszterelnök aláírta a csatlakozási szerződést Brüsszelben – a magyar-horvát határon, Drávaszabolcson megalakult a Horvát-Magyar Európai Panoráma (HMEP). Az alakuló ülésen horvátországi magyar szervezetek képviselői is részt vettek.

A szervezet célja a határon átnyúló, interregionális, önkormányzati kapcsolatok erősítése, Horvátország európai integrációjának segítése, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok védelme a horvát-magyar barátság jegyében.

– Nagyon örülünk, hogy részt vehettünk ezen az eseményen, mivel ez a szervezet a mi érdekeink képviselete miatt jött létre. Segíteni fogják a két ország önkormányzatainak, szervezeteinek a kapcsolatfelvételét, a segítség az EU-s pályázatok ekészítésére is vonatkozik – mondta el lapunknak Kovács Margit, a Vukovári Magyarok Egyesületének a tagja.

A HMEP alapítását támogatta és a sajtótájékoztatón beszédet mondott Ljilljana Pancirov, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja. A horvátországi magyar szervezetek képviseletében pedig Jakumetović Rozália, a Vukovár város kisebbségi önkormányzatának az elnöke,  Nádudvari-Wagner Ekatarina, Vinkovci város magyar kisebbségi képviselője, valamint  Marija Vidović festőművész és Kovács Margit, a Vukovári Magyarok Egyesületének tagja vett részt az alakuló ülésen.