Megalakult a HMDK vezette Eszék-Baranya megyei magyar kisebbségi önkormányzat is

0
206

Eszék-Baranya megyében a választójoggal rendelkező magyarok 41,83%-a voksolt. A HMDK-jelöltek taroltak, hatalmas szavazatkülönbséggel 25-0-ra nyertek. A megyei kisebbségi önkormányzat alakuló ülésére szerdán délben került sor.

A május 5-én lezajlott kisebbségi önkormányzati választásokon a HMDK jelöltjei elsöprő sikert arattak. Az elmúlt két hétben megalakultak az első kisebbségi önkormányzatok, először Pélmonostoron és Eszéken, majd pedig az ország más részein is. Tegnap (szerdán) alakult meg az Eszék-Baranya megyei magyar kisebbségi önkormányzat is. A HMDK-s jelöltek kapták a legtöbb voksot (a 25. helyen végzett HMDK-s jelölt mintegy ezer szavazattal többet kapott, mint a 26. helyen levő legtöbb voksot kapott volt MESZ-es jelölt), így ők alakíthattak önkormányzatot. A szerdai ülésen a megyei önkormányzat élére a 25 tagú testület egyhangúlag Matijević Olivért választotta, az alelnök pedig Munk Erik lett.

Matijević Olivér az alakuló ülés után elmondta, abban is egyetértettek, hogy semmiképpen sem szeretnének a volt MESZ vezette önkormányzat nyomdokaiba lépni, amelynek vezetőiről csak az maradt meg a köztudatban, hogy az Eszék-Baranya megyei magyar kisebbségi önkormányzat nevében havi 6000 kúnát fizettek a MESZ-nek irodabérlet címén Vörösmarton.

– A korábbi HMDK vezette önkormányzatnak kemény és kitartó munkával számos olyan dolgot sikerült kieszközölnie, amelyeket ma már természetesnek veszünk. Ilyen például a pélmonostori rendőrkapitányságon a kétnyelvű személyi igazolvány kérelmezése. De ugyanilyen, egyébként szélmalomharcnak tűnő csatákat vívtak testületeink a kétnyelvű helységnévtáblákért is, és sorolhatnám még azokat az ügyeket, amelyeket akkori megbízatásunk alatt sikerült elintézni, de sok csatát kell még megvívni a jövőben is, amire mi készen állunk – mondta a megyei önkormányzat újdonsült elnöke.