Megalakulása 130. évfordulóját ünnepelte a kopácsi önkéntes tűzoltó-egyesület

0
60

Vasárnap a sorakozót követően a kupuszinai tűzoltózenekar kísérte végig településük utcáin a 130. évfordulójukat ünneplő kopácsi tűzoltókat. A jubileumi ünnepség közgyűléssel folytatódott a helyi kultúrotthonban.

Kopácson 1892. július 5-én alakították meg az önkéntesekből álló tűzoltóegyletet. Az évek során több elnök és parancsnok váltotta egymást, 1945-ben 30 aktív tagot számlált az egyesület. 1965-ben beszereztek egy aggregátort is, amelyet sikerrel használtak a negyven napig tartó 1965-ös nagy árvíz idején, az önkéntes tűzoltók pedig éjt nappallá téve dolgoztak a károk enyhítéséért. Az egyesület kisebb megszakítások mellett 1991-ig rendkívül aktív tevékenységet folytatott, és hetvennél is több tagot tartottak nyilván. Mint minden egyesület, így a tűzoltók szervezete is a háborús évek után, 1998-ban folytathatta a munkáját.

Nagy hangsúly a fiatalok képzésén

Az elmúlt 10 évben komoly fejlődésen ment keresztül az egyesület, ami a fiatalítást illeti. Sokan csatlakoztak hozzájuk, valamint jelenleg is több önkéntes várja a taggá válást. Az egyesület vezetése nagyon komolyan veszi a fiatalok képzését, így jelenleg 25 vizsgázott, bevethető tűzoltóval büszkélkedhetnek.

– Mindemellett újítgatjuk a felszerelést, zajlik a szertár felújítása is. Az alapítástól kezdve 1960-ig az egyesület a régi helyi önkormányzat helyiségében működött, és 1961-ben kezdődött meg a tűzoltószertár építése, amelyet a mai napig használunk. A csapattal nagyon elégedettek vagyunk, amire a még hatékonyabb működéshez szükségünk lenne, az tárgyi jellegű. Egy rohamkocsinak nagy hasznát vennénk, és ehhez nyilván szükség lesz egy garázsra is. Ígéreteket kaptunk ezzel kapcsolatban a támogatóinktól, reméljük, hogy így mielőbb teljes felszereltséggel szolgálhatjuk a közösséget – tudtuk meg Cickai Csabától, a kopácsi Önkéntes Tűzoltótestület elnökétől.

A kopácsi tűzoltók jó kapcsolatot ápolnak más egyesületekkel, így vendég „lánglovagokat” köszönthettek a vajdasági Kupuszináról, a magyarországi Székesfehérvárról, valamint hazai – várdaróci, laskói, bellyei, baranyavári, pélmonostori és karancsi – egyesületek képviseletében is érkeztek partnerek. Az ünneplő szervezetnek gratulált és további eredményes munkát kívánt Jankovics Róbert parlamenti képviselő és Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója is, akik támogatásukról is biztosították a tűzoltókat. Az ünneplő egyesület plakettekkel és emléklapokkal köszönte meg a támogatók és az egykori tűzoltók munkáját.