Megajándékozták a magyarul tanuló diákokat

0
240
Az Eszék-Baranya megyei magyar kisebbségi önkormányzat vezetői, Matijević Olivér (elnök) és Munk Erik (alelnök) átadják a csomagokat Szentlászlón

Eszék-Baranya megye magyar kisebbségi önkormányzata karácsonyi ajándékkal lepte meg a megye magyarul tanuló diákjait. A tanulók az édességcsomagok mellett egy-egy egyedi tervezésű füzetet is kaptak, melyek külön erre a célra készültek.

Eszék-Baranya megye magyar kisebbségi önkormányzata egyebek mellett mindig fontosnak tartotta a horvátországi magyar oktatást és az anyanyelven való tanulás támogatását. Ezzel összhangban a testület idén úgy döntött, hogy megajándékozza a megye azon általános iskolás diákjait karácsonyra, akik valamilyen formában magyar nyelven tanulnak. Az ajándék egy olyan füzetet is tartalmazott, mely erre a célra készült: borítóján magyar költők, illetve magyar rajzfilmhősök láthatók.

– Közösségünk jövője nagymértékben függ az anyanyelvi oktatástól, ezért kisebbségi önkormányzatunk számára a magyar nyelvű oktatás egyértelműen prioritást élvez. Úgy gondoltuk, hogy éppen ezért idén igyekszünk megjutalmazni azokat a diákokat, akik a megye területén valamilyen formában magyarul tanulnak – mondta Matijević Olivér, az Eszék-Baranya megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke, és közölte, hogy a napokban több mint 600 csomagot osztottak ki.

- Reklám -

A járványhelyzet miatt a csomagokat az intézmények képviselői vették át, akik majd kiosztják azokat a diákok között.

– Nagyon fontosnak tartottuk, hogy ajándékunk ne csak a magyar iskolákba jusson el, hanem olyan helyekre is, ahol már magyar nyelvű oktatás nincs, de úgynevezett anyanyelvápolás még folyik, hiszen számunkra ezek a diákok is fontosak. Így az eszéki magyar iskolaközpont, a laskói és a vörösmarti iskola mellett még 13 tanintézményt kerestünk fel és adtuk át ezeknek is a csomagokat – mondta Munk Erik, az Eszék-Baranya megyei magyar kisebbségi önkormányzat alelnöke.

Pélmonostor város Magyar Kisebbségi Önkormányzata sem feledkezett meg a gyerekekről: egy-egy ajándékcsomagot kaptak a testülettől a pélmonostori általános iskolában anyanyelvápolásra járó diákok.