„Még nagyobb sebességgel fogjuk építeni és erősíteni magyar intézményeinket Kárpát-medence-szerte”

0
71

Hangzott el azon a múlt csütörtöki találkozón, amelyen a külhoni magyar pártok vezetőivel egyeztetett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az egyeztetésen részt vett Szilágyi Péter, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Grezsa István miniszteri biztos is. A külhoni magyar szervezetek képviseletében Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártjának (MKP), Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) és Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke vett részt a tanácskozáson.

Az egyeztetésre azzal a céllal került sor, hogy a nemzetpolitika vezetői és a külhoni magyar szervezetek elnökei áttekintsék az idei évet érintő terveket. A felek egyeztettek az egyes régiók helyzetéről és aktuális problémáiról. Egyetértettek abban, hogy 2021-ben, a nemzeti újrakezdés évében kiemelten fontos az egységes Kárpát-medencében való gondolkodás, az anyaország és a külhoni régiók közötti együttműködés, valamint a külhoni régiók egymás közötti kapcsolatrendszerének további erősítése.
Jankovics Róbert a találkozót követően lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy beszámolt a horvátországi magyarság egyesületeinél zajló fejlesztésekről, egyéb aktualitásokról. Megköszönte a magyar kormánynak az itteni nemzetrész érdekeit szolgáló sokrétű támogatását.

- Reklám -

– Bizakodva tekintünk előre, hiszen tudjuk, hogy egy erős anyaország áll mögöttünk, amelynek erkölcsi és anyagi támogatására a jövőben is számíthatunk – mondta Jankovics Róbert.