Médiamunkások vadpörkölt-főző Európa-bajnoksága

260
cimlap-nagy

Szeleste – A magyarországi Szeleste település Festetics Kastélyszállójában került sor a médiamunkások négynapos vadpörkölt-főző Európa-bajnokságára. Horvátországot a HunCro Médiaközpont képviselte, főztjükkel második helyezést értek el.

A magyarországi Szeleste település adott otthont a Vadpörkölt-főző Média Európa-bajnokságnak, amelyre a magyarországiak mellett csapatok érkeztek a Vajdaságból, Bosznia-Hercegovinából, Csehországból és Horvátországból is. A rendezvényre a szelestei Festetics Kastélyszálló udvarában került sor, és összesen tíz csapat szállt versenybe a bajnoki címért.

 

Kastély, gyógyfürdő, arborétum

Tökéletesebb helyszínt el sem képzelhettünk volna egy nyári médiatalálkozónak, mint amilyen a szelestei Festetics Kastélyszálló. Szeleste Sárvártól 13 kilométerre található, Vas megyében. Maga a kastély 1855-ben épült, majd hamarosan elkezdték telepíteni a mára már 13 hektáron fekvő arborétumot, amelyben 720 fajta fás és 250 fajta évelős növény van. 2001-ben egy kutat fúrtak, ahonnan Európa egyik legjobb gyógyvize tör elő, így egy gyógyfürdővel egészült ki a kastélyszálló területe. A kilátás is fantasztikus, és a különleges környezet mindenki számára lehetővé teszi a kikapcsolódást, a regenerálódást.

 

Szarvas- és vaddisznóhúsból főztek

A médiás főzőversenyeknek nagy hagyománya van, több államban országos versenyeket tartanak, amelyeknek a győztesei az Európa-bajnokságokon mérettetnek meg.

Tévések, rádiósok, újságírók vettek részt a szóban forgó kétnapos főzőversenyen, ahol az első napon vaddisznóból, a másodikon pedig szarvasból kellett pörköltet készíteni.

– A médiában dolgozók főztek ezen a versenyen, akik között voltak országos bajnokok is, de kedves ismerősöket, barátokat is meghívtunk erre a rendezvényre. Összesen tíz csapat vett részt a versenyen, két magyar és nyolc külföldi. Két napig versenyeztek a csapatok, de maga a rendezvény összesen négynapos volt. A minőségi fiatal vadhúst az Európa Bajnokságra az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft. biztosította, így a 2,5 órás szintidőt minden csapat teljesíteni tudta.

Vendéglátónk a Festetics Kastélyszálló volt, és a hozzá tartozó gyógyfürdőt is használhatták a résztvevők, de egyéb programokkal is kedveskedtünk nekik.

Halász Ferenc ügyvezető igazgató pedig megtett mindent, hogy a vendégek jól érezzék magukat.

Veterán motorosok versenyt szerveztek, ellátogattunk az Ölbői-tóhoz, szombaton este pedig díjátadó gálával zártuk a versenyt, utána pedig élő zenés mulatozásra került sor – nyilatkozta lapunknak Balogh Tamás, a verseny főszervezője.

A résztvevőknek a pénteki és a szombati napon is mindössze két és fél óra állt rendelkezésükre ahhoz, hogy ízletes pörköltet készítsenek. Húst, bográcsot és tűzifát mindenki kapott, a többi hozzávalóról pedig a csapatoknak kellett gondoskodniuk. Igencsak változatos ízvilágú és összetételű „alkotások” születtek, egyesekbe gomba, sárgarépa és még lekvár is került. Az eszéki Kutin Zsuzsanna nyugalmazott újságíró, Simon Frigyes, a szelestei kastélyszálló séfje és Halász Zsuzsanna, a szálló ügyvezetője összetételű zsűrinek egyáltalán nem volt könnyű dolga.

 

Az ÚMKÚ ezüstérmes lett

Horvátországot a HunCro Médiaközpont képviselte két csapattal (Drávatáj és Új Magyar Képes Újság). Utóbbi a Pannon Lapok csapatával osztozva a második helyen végzett, a harmadik helyet a szarajevói rádió és a Magyar Televízió osztotta meg, az Európa-bajnok pedig a vajdasági Hét Nap című hetilap csapata lett, nekik sikerült a legfinomabb vadpörköltet készíteniük. Ők egy tenerifei nyaralást és egy kutyakölyköt nyertek, a második és a harmadik helyezett pedig wellness-hétvégét három és négycsillagos szállodákban.

A következő nagyszabású főzőversenynek Marosvásárhely ad otthont idén ősszel, valamint egy magyarországi bajnokságra is sor kerül hamarosan.

Szeleste-052

A Drávatáj és a Magyar TV csapata

Szeleste-160

Az ezüstérmes bogrács