Matolcsy: tanulni kell Magyarország tapasztalataiból a szülőföldön való boldogulás terén

306
LATHATAR-matolcsy-copy

A szülőföldön való megmaradás és boldogulás, valamint a sikeres vállalkozások létrehozása a Vajdaságban is lehetséges, csak tanulni kell Magyarország tapasztalataiból – jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szombaton Szabadkán a Pannon RTV beszámolója szerint.
A jegybankelnök hozzátette: a siker érdekében fel kell ismerni a lehetőségeket és el kell kerülni a gazdasági csapdákat.
Matolcsy György szerint Szerbiának és Vajdaságnak jó esélyei vannak a felzárkózásra, hiszen közel van az egységes és fejlett európai piachoz, Belgrád  egyre közelebb kerül az európai uniós tagsághoz, és az EU legdinamikusabban fejlődő régiója, Közép-Európa is az ország közvetlen szomszédságában van.
„A Vajdaságban is lehet sikeresnek lenni. Lehet, hogy el kell menni egy időre, akár Magyarországra, akár az Európai Unióba valahova, fel kell szívni a tudást, egy kis tőkét is érdemes felhalmozni, de haza kell jönni, mert itthon vannak a gyökerek, és az egész térség nagyon sikeres lesz a következő évtizedekben” – fogalmazott az MNB-elnök, aki a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság konferenciáján vett részt a bácskai városban. Kifejtette, hogy Magyarország biztos hátországot jelenthet a külhoni, így a vajdasági magyaroknak is.
A konferencián több tanulmányt is bemutattak, amely az elvándorlásról szólt – közölte a szabadkai Pannon RTV. Egy felmérés szerint a középiskolás diákok 56 és fél százaléka külföldön tanulna tovább, 33 és fél százalékuk pedig a jövőjét is külföldön tervezi.
A népszámlálási adatok szerint 2002 és 2012 között 40 ezerrel csökkent a magyarok száma Szerbiában, ennek okát a szakértők a születések számának csökkenésében, az asszimilációban és az elvándorlásban látják.

 

{fcomments}