Márton-napi ünnepség Pélmonostoron

153
06-marton-1

Pélmonostor – A HMDK pélmonostori alapszervezete minden évben  feleleveníti Szent Márton legendáját, erre idén is sor került november 11-én. Lampionos menettel indítottak, majd a város főterén eljátszották  a koldusra is odafigyelő szent legendáját, majd pedig libasültet szolgáltak föl a Magyarok Otthonában.

November 11-én koszorúzással kezdődött a pélmonostori városnapi rendezvénysorozat, amelyen a városi civil szervezetek között a HMDK pélmonostori alapszervezete és a Magyar Katolikus Nőegylet képviselői is részt vettek.

A Szent Márton-templomban tartott szentmise után borszentelésre, majd a városi tanács díszülésére került sor. A díszülésen több olyan személy és szervezet képviselője is díszoklevelet vehetett át, akik a társadalmi és szociális szférában, a kultúra és a sport területén, illetve a gazdasági élet valamelyik ágazatában kiemelkedően hasznos tevékenységet végeznek. Denkovics Máriát is kitüntették, aki negyvenöt évig a magyar nyelv és kultúra szeretetére tanította a diákokat.

 

Legenda és libasült

A városnapi rendezvénysorozat szerves része a Márton-napi legenda hagyományos felelevenítése is, amelyre minden évben a Magyar Katolikus Nőegylet és a HMDK pélmonostori alapszervezetének szervezésében kerül sor. A Magyarok Otthonából idén is lampionos menet indult a városközpont felé, ahol a lovon ülő Szent Márton – a csúzai Fica János – köpenyét megosztotta egy „koldussal”. Ezt követően Burján István néprajzkutató a legendák eredetéről tartott rögtönzött előadást az összegyűlt embereknek, majd pedig egy nagy lampiont eresztett a magasba. Ezután az egybegyűltek visszatértek a Magyarok Otthonába, ahol elfogyasztották a már hagyományos libasültet, ami ugyncsak Márton-napi népszokásnak tekinthető.

– Márton valós egyházi személy, Pannóniában született 317 körül, apja római százados volt, Márton is katonaként került a mai Franciaország földjére, ahol keresztény hitre tért. Az egyik legenda szerint Márton egy napon koldussal találkozott. Megszánva a didergő embert, köpenyét a koldusra terítette. Másnap ugyanazon az úton Krisztus jött Mártonnal szembe, vállán a köpeny – fejtette ki Burján István lapunk érdeklődésére.