Márton-nap Zágrábban

0
18

Szent Márton napját misével és lámpás felvonulással ünnepelték meg a zágrábi magyarok. A járványügyi szigorítások miatt szűk körben megtartott rendezvény főszervezője Zágráb város magyar kisebbségi önkormányzata és Magyarország nagykövetsége volt.

A zágrábi magyarok már hagyományosan minden év november11-én megünneplik Szent Márton napját. A koldusok és a szőlőtermelők védőszentjének napján idén is magyar nyelvű ünnepi misét celebráltak a szent tiszteletére épült templomban, ahol a vörösmarti Almási Róbert vezette a szertartást.

A mise után a résztvevők lámpás menetben vonultak a Zágrábi Magyar Intézet elé, ahol egy alkalmi műsort adtak a zágrábi magyar óvoda és a helyi két tannyelvű iskola diákjai. A táncból és szavalatokból álló program után a résztvevőket az intézet munkatársai kakaóval és üdítővel vendégelték meg.

A rendezvényt Zágráb város magyar kisebbségi önkormányzata szervezte a zágrábi magyar nagykövetség támogatásával. Az ünnepi alkalmon adományokat is gyűjtöttek a kárpátaljai magyar gyerekek karácsonyi megajándékozásához.