Márton-nap a zágrábi magyaroknál

59

Szent Márton napját misével és lámpás felvonulással ünnepelték meg a zágrábi magyarok. A rendezvény főszervezője Zágráb város magyar kisebbségi önkormányzata volt.

A zágrábi magyarok már hagyományosan minden év november 11-én megünneplik Szent Márton napját. Az idén is ezen a napon Zágráb város magyar kisebbségi önkormányzata alkalmi műsort és lampionos felvonulást szervezett a zágrábi gyermekek számára. A program magyar nyelvű szentmisével kezdődött, melyet Almási Róbert celebrált a Szent Márton-templomban. Ezt követően lampionos felvonulás indult a Liszt Intézet felé, ahol egy gyermekműsort adtak elő a magyar óvodai csoport növendékei, az Ivan Gundulić Általános Iskola két tannyelvű tagozatának a tanulói, valamint az Ady Endre Magyar Kultúrkör citera és a Szederke tánc szakcsoportja. A lampionokat a gyerekek készítették a felvonulásra.

Az esemény társszervezője idén is a zágrábi magyar nagykövetség és a Liszt Intézet volt. Az intézet és a kisebbségi önkormányzat munkatársai teával, kakaóval, libazsíros kenyérrel és rántott almával, amelyet Szekeres Péter Zágráb megyei kisebbségi képviselő készített, vendégelték meg a gyerekeket, a szülőknek pedig forralt bort kínáltak.