Márciustól megújulnak az energiacímkék

0
10

Az új energiacímkék 2021. március elsejétől lesznek láthatók a boltokban kiállított készülékeken, illetve a weboldalakon. Az új energiacímke legjelentősebb változása, hogy eltűnnek a pluszjellel jelölt energiahatékonysági osztályok, például az A+++. A jövőben az osztályozás egy A-tól G-ig terjedő skálán történik.

Az EU 20 évvel ezelőtt vezette be az energiacímkéket, és az azóta eltelt időben a vásárlók ez alapján tájékozódnak és vásárolnak háztartási gépeket.

Mivel a gyártók az évek során jelentősen javították termékeik energiafogyasztását és vízfelhasználását, mára szinte valamennyi termék a felső három kategóriába (A+, A++, A+++) sorolható, melyek közül az A+ a legkevésbé energiahatékony eszközt jelöli. A vevők számára tehát nehézséget okoz a vásárlás során eldönteni, melyik a leghatékonyabb készülék a kínálatból.

- Reklám -

2021. március 1-jétől az új energiacímke veszi át véglegesen a régi helyét, ez az, amit minden marketinganyagban és eladási ponton használni kell. A kereskedőknek legkésőbb 2021. március közepéig kell frissíteniük weboldalukon és áruházaikban az energiahatékonyságra vonatkozó új jelzést.

Fontos kiemelni, hogy a készülékek tulajdonságai nem romlanak, egyszerűen csak a szabályozás lesz sokkal szigorúbb, ezért előfordulhat, hogy ugyanaz a termék, amely a régi szabályozás szerint A+++ besorolást kapott, az új alapján csak B, vagy akár C osztályú besorolást kap.