Márciustól folytatódnak a magyarnyelv-tanfolyamok az eszéki iskolaközpontban

37

Február 26-ig jelentkezhetnek kezdők és haladók egyaránt az eszéki magyar iskolaközpontban tartandó magyarnyelv-tanfolyamra; a felnőtteknek szóló kurzusnak március 6-án kezdődik a tavaszi etapja.

Aki úgy érzi, hogy fejlesztené a magyar nyelvtudását, vagy van olyan ismerőse, aki szívesen belevágna abba a kalandba, amelynek a csodás anyanyelvünkkel való ismerkedés révén lehetne részese, azoknak az eszéki HMOM Központ megoldást jelenthet. Ferenczy Nikolett és Siklósi Beáta tanárok vezetésével 2018 óta szerveznek felnőtteknek szóló tanfolyamot évi két alkalommal, egyet ősszel, a másikat pedig tavasszal. A tanfolyamra teljesen kezdőket és nyelvtudással már rendelkező résztvevőket is várnak. A kurzus szintjei követik a nemzetközi nyelvelsajátítási kategóriákat, tehát A1, A2, B1, B2, C1 szinteken is lehet tanulni. A jelentkezéskor van mód egy rövid szintfelmérő kitöltésére, így a jelentkezőnek a leginkább megfelelő csoportot tudják ajánlani. Természetesen nem indul minden félévben minden szinten tanfolyam, de regisztrálni mindenképpen érdemes, hiszen ennek köszönhetően tudják jelezni a korábban jelentkezőknek is, ha az ő szintjüknek megfelelő csoport megalakulásához megvan a létszám, és indulhat a munka.

– Hatalmas közhely, hogy „annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz” – de azért is ilyen közkedvelt ez a mondás, mert erős az igazságtartalma. Egy újabb nyelv elsajátítása, vagy a családi örökségből kihullott nyelv visszatanulása pluszt ad mindenkinek. A magyar nyelv tanulása izgalmas logikai gyakorlatként is felfogható, arról nem is beszélve, hogy a horvát-magyar gazdasági kapcsolatok miatt anyagi javakra fordítható előny is kovácsolható belőle – ez utóbbit segíti, hogy minden tanfolyam belső felmérővel zárul, és sikeres vizsga esetén oklevelet adunk az adott szint teljesítéséről. Azt már csak halkan jegyezném meg, hogy sokszor motiváló tényező a tanfolyam óráinak az üdítő hangulata, a tanulást kísérő kávézások, kirándulások – tudtuk meg Ferenczy Nikolettől, az egyik nyelvoktatótól.

Egy tanfolyam négyhónapnyi tanulást jelent

Egy tanfolyam – 4 hónapnyi tanulás – a már említett nemzetközi szintezésben fél szint előrelépést jelent, tehát például az A2 fokozatot két képzés alatt, A2/1 és A2/2 szintű tanfolyamok elvégzésével lehet teljesíteni.

– A cél a hatékony kommunikáció. Sok beszélgetéssel, élőnyelvi példával dolgozunk, anyanyelvi tanárok oktatnak. A hétköznapi beszélgetések szimulálásával, a magyar könnyűzenei, filmes, popkulturális utalások beemelésével, a digitális feladatokkal mind-mind azt szeretnénk elérni, hogy a „diákjaink” szóban és írásban is képesek legyenek megértetni magukat és megérteni a magyar nyelvi környezetüket; hogy a nyelv ne idegenné, hanem ismerőssé tegyen bennünket egymás számára – mondta Nikolett.

A soron következő, tavaszi etapot március 6-án indítják, az érdeklődők pedig február 26-ig jelentkezhetnek a 031/328-699-es telefonszámon.